Na respiratoru jedna beba iz Aranđelovca zaražena opasnom bakterijom iz ventilacije - iKragujevac


Vesti
Tri bebe koje su iz Aranđelovca prebačene u Univerzitetski klinički centar (UKC) u Kragujevcu, pod stalnim su nadzorom, ali lekari za sada ne mogu da prognoziraju tok njihove bolesti. Kod dve bebe potvrđena je infekcija baterijom legionela, dok kod treće nije, ali je i ona zadržana na lečenju i daljem praćenju.

Od dve inficirane bebe, jedna je na respiratoru, ali  u ovom trenutku nezahvalno je davati bilo kakve prognoze. Prema rečima našeg izvora, u praksi se retko dešavalo da se bakterijom legionela zaraze novorođenčad, te ne mogu da preciziraju kako će inficirane bebe reagovati na lečenje i terapiju.

Opasna bakterija legionela izolovana je u ventilacionim cevima aranđelovačke bolnice. Tri bebe sa sumnjom na infekciju, hitno su iz porodilišta prebačene u Centar za neonatologiji Klinike za pedijatriju u UKC Kragujevac.

Zbog pojave ove bakterije, zavladala je panika među trudnicama koje čekaju porođaj, a mnoge od njih traže način da se prebace u druge bolnice.

Jedan od lekara iz aranđelovačke bolnice, potvrdio je za portal Nove, da je porodilište neuslovno za nove porođaje.

Tri bebe iz porodilišta u Aranđelovcu hitno prebačene u KC Kragujevac: Navodno zaražene opasnom bakterijom

"Još nema uslova za bezbedne porođaje, jer legionela dolazi iz ventilacije i direktno ugrožava život pacijenata. Inspekcija je bila pre dva dana, bili su juče, a tu su i danas. Da ironija bude veća, bolnica se renovira, ali ovde još ništa nije završeno, a predsednik nam dolazi uskoro. Posao čišćenja ventilacije je dug proces i nije jednostavan. Trebalo je da radimo sa smanjenim kapacitetom, jer ovo je zaista opasno", rekao nam je lekar, koji je zamolio da ostane anoniman.


 

Izvor: Nova

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu