Đurđevdan u Kragujevcu: Tradicionalna proslava u romskim naseljima - iKragujevac


Vesti

Đurđevdan je i ove godine obeležen na tradicionalan način u naselju Palilule u Kragujevcu, gde su naši sugrađani romske nacionalnosti proslavili ovaj praznik u krugu porodice uz bogatu trpezu i dobro raspoloženje.

U jednom od najstarijih romskih naselja u gradu, svuda oko nas smo zatekli muziku i jagnjad na ražnju ispred svake kuće. Ova slika nije bila retkost jer su se slični prizori mogli videti i u svih 11 romskih naselja na teritoriji grada.

Muškarci su se okupili oko mangala na kojima se lagano pekla tradicionalna đurđevdanska pečenica, uz glasnu muziku i veselo raspoloženje. Na čelu svega je bila porodica Nikolić, koja je ove godine imala ulogu domaćina.

Domaćice su, kao i obično, bile vredne od jutra do mraka. Veče pre Đurđevdana kuće su već bile čiste, kitile su se biljem i cvećem, a jedan od najlepših običaja je bilo zajedničko pravljenje venca.

U svim romskim naseljima i kućama se tradicionalno obeležava dolazak Svetog Đorđa, veče pre samog praznovanja ovog sveca. Đurđevdan je praznik koji Romima pruža priliku da još jednom pokažu deo svoje bogate kulturne baštine.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu