Tri bebe iz porodilišta u Aranđelovcu hitno prebačene u KC Kragujevac: Navodno zaražene opasnom bakterijom - iKragujevac


Vesti
Tri bebe iz Opšte bolnice u Aranđelovcu hitno su prebečene u Univerzitetski klinički centar Kragujevac jer su, kako mediji pišu, inficirane legionelom, opasnom bakterijom, koja je izolovana u ventilacionim cevima ove zdravstvene ustanove. Za sada nema još zvanične potvrde da je u pitanju ova bakterija.



U Univerzitetskom kliničkom centru Kragujevac za Telegraf.rs su rekli da su bebe kod njih prebačene juče, ali nisu precizirali kakvo je njihovo stanje, ni o kojoj bolesti je reč.

- Jedino što možemo da kažemo jeste da su tri bebe prebačene u naš Centar za neonatologiju za lečenje, nećemo do daljeg da se izjašnjavamo ni o zdravstvenom stanju, ni o bolesti - rekla je za Telegraf.rs Vanja Đorđević, PR Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac.

U Opštoj bolnici u Aranđelovcu je, navodno, inspekcija Ministarstva zdravlja. Ovo ministarstvo nam još nije odgovorilo na pitanja koje smo im poslali u vezi sa ovom situacijom.

Odgovore nismo dobili ni od Opšte bolnice u Aranđelovcu. Kako smo uspeli da saznamo u toj ustanovi, direktorka Nina Jeličić je odsutna, a njena pomoćnica Ivana Kuzmić nam je rekla da pošaljemo pitanja i da će nam odgovoriti, ali kad "ne zna i da to sigurno neće biti danas".

Bolest nastaje kada bakterija legionela sa sitnim kapljicama dospe u plućne alveole. U odbrani od infekcije odlučujuću ulogu ima ćelijski imunitet, no ukoliko se organizam ne odbrani kao posledica se mogu javiti atipična upala pluća nazvana legionarska bolest, ili blaži oblik sličan gripu - pontijačna groznica.

Inkubacija traje od dva do 10 dana. Upala pluća je glavna klinička karakteristika legionarske bolesti. Kada se javi u teškom kliničkom obliku osim pluća mogu biti zahvaćeni jetra, bubrezi, probavni trakt i centralni nervni sistem.

Za razliku od legionarske bolesti, pontijačna groznica predstavlja akutnu respiratornu bolest bez upale pluća. Među simptomima se javlja povišena temperatura, bol u mišićima, glavobolja, ponekad kašalj, bol u grudima, ždrelu i dijareja. Bolest traje sedam dana, a ozdravljenje je potpuno.

Iako se bolest uzrokovana legionelom javlja tokom cele godine, mnogo je češća leti zbog veće izloženosti ljudi izvorima bakterije kao što su ovlaženi vazduh, klima uređaji i bazeni, a ugrožene su sve populacije.

Bakterija legionela prvi put je otkrivena 1976. godine nakon što je u jednom hotelu u Filadelfiji među američkim legionarima izbila epidemija upale pluća.

 

Izvor: Telegraf

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu