Najavljen program Međunarodnog dana starijih - iKragujevac


Vesti

Ka jednakosti u starijem dobu slogan je ovogodišnje kampanje Međunarodne nedelje starih koja će se nizom aktivnosti u organizaciji različitih institucija i udruženja pod pokroviteljstvom grada Kragujevca obeležiti u Kragujevcu. Kao i svake godine program partnerski organizuju Dom zdravlja Kragujevac, Institut za javno zdravlje, GO Crveni krst, a druženjem sa starijima podršku pružaju učenici srednjih škola TUŠ Toza Dragović i Medicinske škole sa domom učenika Sestre Ninković kao i mališani vrtića Ciciban i Aviončić. Tim povodom održana je konferencija za novinare na kojoj je najavljen ovogodišnji program koji će se 1. i 2. oktobra održavati na nekoliko lokacija u gradu.

Institut za javno zdravlje Kragujevac u saradnji sa srednjom stručnom školom ”Toza Dragović”, sutra 1. oktobra organizovaće besplatne usluge frizera za 20 korisnika Gerontološkog centra. U prostorijama Centra održaće se kulturno-umetnički program, a sa najstarijim sugrađanima družiće se mališani vrtića Aviončić. Narednog dana učenici Medicinske škole posetiće Gerontološki centar i sa korisnicima Centra razgovarati o higijeni.

U prostorijama Kutka za kvalitetnije starenje u partnerskoj organizaciji Crvenog krsta i Doma zdravlja, od 12 sati lekari Preventivnog centra obaviće preglede, merenje pritiska i šećera u krvi i sa članovima Kutka razgovarati o ishrani, zdravim stilovima života i značaju redovnog uzimanja propisane terapije. Povodom obeležavanja Međunarodnog dana starijih, sutra će od 13,30 sati u Kutku za kvalitetnije starenje predavanje na temu Realizacija ciljeva održivog razvoja kroz integrativnost porodičnog života u skladu sa aktuelnim demografskim indikatorima održati prof. dr Slavice Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku.

Tokom nedelje kada se promovišu prava i jednakosti, potrebe i sposobnosti građana starijeg životnog doba kojih u našem gradu ima oko 35 hiljada, želimo da poručimo da lokalna samouprava lepezom usluga u sistemu socijalne i zdravstvene zaštite itekako vodi brigu o njima. Akcenat je na kvalitetu života osoba u trećem životnom dobu i razbijanju predrasuda i stereotipa javnosti, a različitim aktivnostima želimo da povežemo mlade i stare. Da utičemo na svest mladih o tradicionalnim porodičnim vrednostima koja leži u brizi o najstarijim članovima porodice i društva, rekla je dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu i istakla da će o značaju te teme kroz predavanje u Kutku za kvalitetnije starenje govoriti prof. dr Slavice Đukić Dejanović, ministarka u Vladi RS.

Program brige o starima već deceniju unazad sprovodi i kroz različite programe realizuje GO Crveni krst pa pored brojnih redovnih aktivnosti, u toku je realizacija manifestacije Staro srce koja se već održava u Pešačkoj zoni. Volonteri gradske organizacije u saradnji sa Gradskom upravom rade na edukaciji starijih sugrađana i upotrebi interneta i e-usluga i drugih vrsta obuka u Kutku za kvalitetnije starenje koji na najbolji način promoviše aktivni život ljudi u trećem životnom dobu.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu