Paraćinskoj ''staklari'' ipak obustavljen stečaj - iKragujevac


Vesti

KRAGUJEVAC - Privredni sud u Kragujevcu doneo je rešenje o obustavljanju prethodnog stečajnog postupka u „Srpskoj fabrici stakla”. Predlagač stečaja, firma „Veksilum Balkan”, povukla je predlog za pokretanje stečajnog postupka.

Rešenje za otvaranje stečaja 18. aprila prošle godine, zbog navodnog duga koji je, sa kamatama, dostigao sumu od 47 miliona evra podnela je firma „Veksilum”. Sud je najpre 4. maja pokrenuo prethodni stečajni postupak, da bi, nakon prvog ukinutog rešenja, stečaj bio otvoren 20. septembra prošle godine.

Potom je Privredni apelacioni sud, po žalbi, ukinuo ovo rešenje i vratio ga Kragujevcu na ponovni postupak.

Kragujevački sud je ponovo otvorio stečaj, ali je usledilo novo ukidanje 7. marta. Nakon toga održano je nekoliko ročišta.

„Veksilum” je čak tražio izuzeće stečajnog sudije, što je odbijeno, da bi 23. novembra povukao predlog za stečaj paraćinske fabrike.

Rešenje o obustavljanju prethodnog stečajnog postupka u „Srpskoj fabrici stakla” potpisao je predsednik tog suda i stečajni sudija Branislav Jovović.

Više od godinu dana trajala je agonija zaposlenih u „Srpskoj fabrici stakla”. Sa danom otvaranja stečaja, septembra prošle godine, svim radnicima Staklare, a bilo ih je oko 800, prestao je radni odnos.

Sa većim brojem radnika sklopljen je ugovor o angažovanju na određeno vreme, dok je 230 radnika otpušteno bez otpremnine. Svi su tužili Fabriku i sada, nakon što se Staklara vraća redovnom poslovanju, očekuju povratak na radna mesta.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu