Ovo su VAŽNE ODLUKE koje su donete za DALJI RAZVOJ KRAGUJEVCA - iKragujevac


Vesti

Odbornici Skupštine grada Kragujevca juše su na 20. redovnom zasedanju iz oblasti urbanističkog planiranja usvojili i Planove detaljne regulacije:, “Institut za strna žita - Radna zona FENIKS“, “Dela naselja Dragobraća - potes Slana bara“ i “Ulica Crvenog krsta - naselje Bubanj“.


Država je odlučila da u Kragujevcu pravi recovery Data centar - državni back-up. Mi se nalazimo na tektonskoj ploči drugačijoj u odnosu na Beograd i u geografskom smo centru Srbije, što Kragujevac čini idealnim da ovde budu smeštene kopije podataka, rekao je gradonačelnik Radomir Nikolić, obrazlažući PDR “Institut za strna žita - Radna zona FENIKS“. Za ovu investiciju vrednu više od 40 miliona evra, država je imajući u vidu svetske standarde od nas zahtevala lokaciju koja je 800 m udaljena od železničke pruge, 1500 m od namenske industrije, 400 m od deponije, benzinskih stanica, glavnih magistralnih puteva. Ona se nalazi u samom srcu Radne zone FENIKS zbog čega je zaključkom Vlade RS proglašena parcelom na kojoj će biti izgrađen državni Data centar.

Donošenje ovog plana će nam omogućiti da je definišemo parcelom javne namene i izvršimo eksproprijaciju 20 ari imovine fizičkih lica na velikoj gradskoj parceli od 32 ha, pojasnio je Nikolić i izrazio očekivanje da će prepoznatljivost Kragujevca kroz Data centar omogućiti realizaciju ozbiljnih investicija IT industrije.

Plan detalnje regulacije “Ulica Daničićeva, Pozorišna do ul. Kneza Mihaila“ definiše prvi prsten oko Centra grada, od Hale Jezero do Medicinske škole, pored Ozona do raskrsnice sa Daničićevom ispod Ipsilona, zatim niz Daničićevu do ambulante 5, preko Benzinske pumpe kroz Pozorišnu ulicu i rubom kasarne seče ulicu Kneza Miloša. Kroz dvorišta Doma i Kluba Vojske, izbija na Lepenicu u blizini Gradske pijace i niz Lepenički bulevar ponovo do Hale Jezero. Sve ove ulice bi trebalo da budu u četiri trake kako bi se napravio prsten oko centra grada, kaže Nikolić što će u mnogome rasteretiti saobraćaj u gradu.

Radi izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti, za koje se u Kragujevcu prijavilo 1200 ljudi, odbornici su usvojili i Odluku o raspolaganju neizgrađenim građevinskim zemljištem u javnoj svojini bez naknade. Izgradnja kako je rekao gradonačelnik Kragujevca, ukoliko vremenski uslove dozvole mogla bi da počne i ove godine, a planirano je da se završi do 2020.

Gradska uprava Kragujevca uradila je sve što je bilo do nas, a ostalo je još da državi prenesemo u vlasništvo imovinu, kako bi dobili građevinske dozvole za izgradnju stanova. Reč je o zemljištu na Deninom brdu ispod vrtića i crkve. Izgradnjom stanova urediće se i komunalna infrastruktura za početak u samoj zoni izgradnje. Posle toga imajući u vidu da se rade novi vodovi za kišnu i fekalnu kanalizaciju, očekujemo da i grad Kragujevac iz sopstvenih sredstava uredi i okolne ulice u dinamici i skladu sa finansijskim mogućnostima. Ova odluka je prvi korak kojom se državi prenosi kompletna imovina.

Zemljište koje ostane van zgrada, preneće se gradu kako bi mogli da gradimo javne sadržaje, parkove, šetališta, dom zdravlja, gradske kancelarije i sve što je neophodno za dalji razvoj ovog naselja, kaže Nikolić. Ovo je samo jedan od projekata koje finansira Vlada Republike Srbije u Kragujevcu, pored Palate pravde, Centara izvrsnosti, Naučno tehnološkog parka, stanova za mlade naučnike, kompletne infrastrukture Radne zone Sobovica u kojoj se 7. decembra već otvara prva fabrika, Petrovačke magistrale, Data centra, rekonstrukcije stadiona Čika Dača i Kliničkog centra, kao i izgradnje nove energane za proizvodnju struje iz gasa.

To je jednan od najvećih infrastrukturnih projekata u Srbiji koji će dovesti ozbiljne investicije u Kragujevac. Očekujemo da Vlada RS u narednih pet do 10 godina u Kragujevac investira oko pola milijadi evra, kazao je gradonačelnik.

Odlukom o prihvatanju osnivačkog udela odnosno osnivačkih prava nad sportskim privrednim društvom FK Radnički 1923, stiču se uslovi da država počne realizaciju projekta rekonstrukcije stadiona Čika Dača. Za gradski stadion koji će biti izgrađen po svim evropskim standardima najviše četvrte kategorije, država će prema rečima gradonačelnika Nikolića, finansirati izradu građevinskog projekta, a nadamo se i prvu fazu izgradnje stadiona, Zapadne tribine. Vrednost početnih ulaganja u rekonstrukciju stadiona biće od 10 do 12 miliona evra, a kada bude bio u potpunosti izgrađen trebalo bi da primi oko 25000 ljudi.

Inače, na današnjoj sednici gradskog parlemanta šef Odborničke grupe Zajedno za Šumadiju, Dušan Zeka Aleksić, zbog poslovnih obaveza, podneo je ostavku na to mesto. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu