KRAGUJEVAC: Sećanje na oktobarske žrtve i Veliki školski čas - iKragujevac


Vesti

Muzičke svečanosti Oktobru hododarje, Bdenje, Moleban i Veliki školski čas centralne su manifestacije kojima Kragujevac neguje sećanje na najtragičniji datum iz svoje novije istorije, šaljući tako celom svetu jedinstvenu poruku mira.

U okviru OKTOH – a koji je počeo 4. oktobra priređena su dva koncerta, Srpsko – jevrejskog pevačkog društva “Braća Baruh“ i Kiparskog simfonijskog orkestra. U sredu 17. oktobra u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji nastupiće Gradski kamerni orkestar “Šlezinger“.

Velikom školskom času predhodiće manifestacija Bdenje, koja će u Muzeju “21. oktobar“ biti organizovana 20. oktobra od 19 sati. Nakon otvaranja dokumentarne izložbe “Susedi kojih više nema – stradanje Roma oktobra 1941. godine, autora Krisitine Jorgić, realizovane pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, uslediće promocija drame “Nisam kriv što sam živ“ autora Đorđa Milosavljevića, koja će biti izvedena na ovogodišnjem Velikom školskom času. U okviru OKTOH – a, od 20,30 sati nastupiće Gradski kamerni hor Liceum i Kragujevačko - pevačko društvo.

Pored centralnih manifestacija, u toku je likovni i literarni konkurs “Dosta su svetu jedne Šumarice“ za učenike osnovnih i srednjih škola, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i grada Kragujevca, podsetila je Jelena Davidović kustos Muzeja. Tema ovogodišnjeg konkursa koji je otvoren do 1. novembra je “Kažu mi da odrastem a ja se osećam kao dete“. U okviru tog projekta u Muzeju “21. oktobar“ biće organizovane i tri radionice.

Na jučerašnjoj konferenciji za medije saopšteno je, da je preminuo i poslednji svedok masakra u Kragujevcu, Dragoljub Jovanović – Ljube, koji je 1941. godine preživeo streljanje u Maršiću. Jovanović je u periodu od 1971. do 1983. godine obavljao dužnost direktora Spomen parka Kragujevački oktobar.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu