Kragujevac dobija DRŽAVNI DATA CENTAR - iKragujevac


Vesti

U Kragujevcu je planirana izgradnja novog državnog Data centra koji će biti pet puta veći od postojećeg u Beogradu, a koji je Vlada Srbije proglasila strateškim projektom.Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović  izjavio je da, će objekat biti završen do kraja 2019.

U Državnom data centru u Beogradu je smeštena rezervna baza podataka Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja, sa oko pet miliona podataka osiguranih lica i osiguranika u Srbiji, u skladu sa najvišim bezbednosnim i tehničkim standardima.

Jovanović i direktor CROSO Nebojša Tomić su tim povodom potpisali sporazum o korišćenju Državnog data centra za potrebe registra i obišli prostorije Državnog data centra.

- Danas je napravljen još jedan korak na unapređenju infastrukture elektronske uprave i primer saradnje dve državne institucije. Postavili smo danas opremu CROSO u Državni data centar. Na taj način CROSO ispunjava zakonsku obavezu da ima svoju rezervnu lokaciju i bek ap podataka. Takođe, na taj način optimizujemo infrastrukturu i upošljavamo kapacitete Državnog data centra.

- Očekujemo da njegova izgradnja počne dogodine, biće pet puta veći od Državnog data centra u Beogradu. I tu će biti mesta i za opremu državnih organa i lokalne samouprave, kao i treća lica odnosno za najam telekomunikacionim operatorima. Kada bude izgrađen i ovu opremu CROSO ćemo prebaciti u Kragujevac - rekao je Jovanović.

Tomić je pozvao je sve kolege iz državne uprave i lokalne samouprave da koriste Državni data centar.

U Državnom data centru se od ranije nalazi oprema Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave sa 30 miliona podataka iz matičnih knjiga rođenih, venčanih i umrlih, a do kraja godine će se naći i knjiga državljanstva u saradnji sa MUP-om Srbije.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu