Školski pribor za predškolce i prvake romske nacionalnosti - iKragujevac


Vesti

U organizaciji Obrazovno kulturne zajednice Roma “Romanipen“ uz podršku grada Kragujevca u okviru projekta Materijalna podrška za uključivanje i opstajanje romske dece i učenika na nivou obaveznog redovnog sistema obrazovanja, za mališane romske nacionalnosti koji polaze u pripremni predškolski program i u prvi razred osnovne škole obezbeđeni su školski pribori, rančevi i radne sveske. U prostorijama Crvenog krsta danas je uručeno više od osamdeset takvih pribora.

U ime grada, buduće prvake, predškolce i njihove roditelje pozdravio je i poželeo srećan početak školovanja prof. dr Nedeljko Manojlović, član Gradskog veća za obrazovanje, a organizaciji “Romanipen“ uspešnih deset godina rada.

Grad Kragujevac je i ove godine podržao programske aktivnosti Romanipena u okviru kojih je i današnja podrška najmlađima za početak predškolskog obrazovanja i polazak u prvi razred. U proteklih deset godina iz budžeta grada samo za ovu aktivnost izdvojeno je nešto više od 1,5 miliona dinara i nastavićemo da je podržavamo i ubuduće. Tokom decenije rada, ova Obrazovno kulturna zajednica Roma uspešno je realizovala projekte i programe, ne samo nacionalnog već i međunarodnog karaktera i ozbiljno se baveći problemima i pitanjima romske zajednice postigli su veoma značajne rezultate, rekao je prof. dr Nedeljko Manojlović, član Gradskog veća za obrazovanje.

Govoreći o podršci koju lokalna zajednica pruža romskim nevladinim organizacijama u protekle dve godine za programe i projekte od javnog značaja izdvojeno je oko 3,6 miliona dinara, prof. dr Manojlović podsetio je na izradu novog Lokalnog akcionog plana za unapređenje položaja Roma za narednih pet godina i istakao da je uz pomoć prethodnog i rada mobilnih timova na terenu, grad dosta pomogao zajednici ove nacionalne manjine kao i da će u tom svetlu nastaviti.

Đaci prve generacije kojima je uručen paket školskog pribora sada su već treći razred srednje škole. To je bila prva zajednička akcija Romanipena i Kancelarije za romska pitanja a danas se naši rezulati i želja da pomognemo romskoj deci i njihovim porodicama ogleda u fakultetskim diplomama koje su svojim radom i učenjem dobili mladi Romi, rekao je koordinator Kancelarije za romska pitanja, Zoran Pavlović.

Božidar Nikolić, izvršni direktor OKZ Romanipen, napravio je prezentaciju i kraći film o radu organizacije i istakao da je kroz ovaj program podrške prošlo oko hiljadu romskih mališana. Za deset godina rada realizovano je mnogo uspešnih projekata, programa i aktivnosti u okviru njih ali sve to smo uspeli zahvaljujući podršci lokalne samouprave, drugih relevantnih institucija i pojedinaca koji su pomogli u socijalno-obrazovnoj inkluziji Roma i romske dece. Tim povodom uručene su zahvalnice predstavnicima institucija i pojedincima.  

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu