“Budite tu za druge. Dajte krv. Podarite život“: Zlatne pločice i priznanja za davaoce krvi - iKragujevac


Vesti

Svečanim uručenjem priznanja i zlatnih pločica višestrukim davaocima krvi, u sali Skupštine grada obeležen je Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi. Ove godine pod sloganom “Budite tu za druge. Dajte krv. Podarite život“, kampanja u fokus stavlja solidarnost i isticanje plemenitih osobina kao što su altruizam, poštovanje, empatija i ljubaznost koju svaki davalac pokazuje kroz čin dobrovoljnog davanja krvi. Prijem za jubilarne dobrovoljne davaoce krvi koji su u prethodnoj godini dali krv 50, 75 i 100 puta organizovan je u saradnji sa Kliničkim centrom, Službom za transfuziju krvi i Gradskom organizacijom Crvenog krsta, pod pokroviteljstvom grada Kragujevca.

U ime grada, Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi čestitala je dr Gordana Damnjanović, član Gradskog veća i zahvalila svim humanim ljudima, udruženjima i organizacijama zbog kojih je grad Kragujevac treći put za redom dobio priznanje za najhumaniji grad i najhumaniju sredinu.

Zahvaljujem se vama koji dajete deo sebe i nesebično pomažete u jednoj viziji i zajedničkoj misiji unapređenja i očuvanja zdravlja, održavanja Transfuziološke službe Kliničkog centra, koja je vitalna za opstanak jednog zdravstvenog sistema. Vaše delo i kapljica krvi koju dajete iz svog srca, duša je i kamen temeljac postojanja, organizovanja i realizovanja najvažnije delatnosti u oblasti humanosti, Crvenog krsta i transfuziologije a pored toga, to je očuvanje, podsticanje, stvaranje, davanje podstreka mladim ljudima da postanu dobri ljudi i dobrovoljni davaoci krvi. Vaši napori, želja, volja i učešće u zdravstvenom sistemu imaju jednu dalekosežnu i nesagledivu posledicu a to zdrava nacija i pružanje pomoći onome kome je najpotrebnije.

Kao višestruki dugogodišnji davalac krvi i kao predstavnik sekretarijata Crvenog krsta, prim. dr Stevan Kitanić, predsednik GO Crvenog krsta podsetio je kolika je uloga davalaca u tome da Kragujevac po humanosti i solidarnosti bude na vrhu. Dr Kitanić je istakao da sve zajedno vodi jedna misao a to je spasavanje i produžetak nečijeg života. Jubilarnim davaocima krvi, on je poželeo dug i zdrav život.

Priznanja i zlatne pločice za jubilarno davanje krvi dodeljeno je 31 davaocu krvi i to 17 koji su krv dali 50 puta, 10 davalaca koji su krv dali 75 puta i 4 davaoca koji su krv dali 100 puta. Dobrovoljnim davaocima krvi, priznanja i zlatne pločice uručili su dr Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu i dr Stevan Kitanić, predsednik Crvenog krsta Kragujevac.

Kolektivna priznanja – plakete “Široko srce“ za najbolje rezultate ostvarene u dobrovoljnom davalaštvu krvi u kategorijama: srednja škola, fakultet, javna preduzeća i ustanove, naseljena mesta, udruženja, dobili su Druga kragujevačka gimnazija, Medicinska škola sa domom učenika “Sestre Ninković“, Prva kragujevačka gimnazija, Medicinski fakultet, Pravni fakultet i PMF. U kategoriji javnaih preduzeća i kompanija plakete su dodeljene FCA Srbija, fabrici “Zastava oružje“, Energetika d.o.o., dok su udruženja “Sveta nedelja“ i “Čika Jaza“ i restoran “Biblioteka kod Milutina“ dobili priznanja u svojoj kategoriji.

Svečanom prijemu prisustvovala je dr Zvezdana Lojpur, načelnik Službe za transfuziju Kliničkog centra Kragujevac, dr Ljubiša Milojević, potpredsednik organizacije Crvenog krsta Kragujevac, Nevenka Bogdanović, sekretar GO Crvenog krsta.  

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu