NAJHUMANIJI GRAD: Prijem za žene dobrovoljne davaoce krvi - iKragujevac


Vesti

Povodom Međunarodnog dana žena, Gradska organizaciju Crvenog krsta pod pokroviteljstvom grada Kragujevca u svojim prostorijama organizovala je prijem za žene, dobrovoljne davaoce krvi i saradnice u promociji dobrovoljnog davalaštva krvi.

Čestitajući Međunarodni dan žena, Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, rekla je dana taj dan kao i svakog drugog dana u godini žene odgajaju dec, čuvaju porodicu, a žene dobrovoljni davaoci krvi čuvaju i bore se za drugi ljudski život.

Grad Kragujevac već dve godine zaredom dobija priznanje za najhumaniji grad, a to priznanje ne znači samo broj prikupljenih jedinica krvi, to priznanje znači predan rad saradnika, partnera, volontera, promotera, lekara, starijih sugrađana i podmlatka koji na zajedničkom putu najvrednije promovišu i najhumanije podstiču sve Kragujevčane da budemo i ostanemo grad vredan divljenja. Grad pruža veliku podršku Gradskoj organizaciji Crvenog krsta, u nama ima sigurnog i stabilnog partnera i ima bezgranično poverenje koje opravdava, rekla je Damnjanović.

Na prijemu je govorio predsednik Gradske organizacije Crvenog krsta Kragujevac dr Stevan Kitanić koji je podsetio da dobrovoljno davalaštvo krvi u Kragujevcu ima tradiciju, ima uspehe i sve to zahvaljujući dobrovoljnim davaocima krvi i promoterima. Davaoci su ljudi koji deo sebe daju drugima koji su u nevolji i da takvi treba da budu proglašeni herojima. Bio sam u prilici i vidim, na seminarima i svečanostima dobrovoljnih davalaca krvi, gde je sto posto njih bilo muškog pola. Dame koje su majke, domaćice, koje imaju svoj posao, čuvaju decu i pored svega toga jednoga trenutka daju deo sebe i spasu život. Smatram da ste vi ti heroji i hvala vam, rekao je dr Kitanić.

Procenat davanja krvi među ženama poslednjih godina je u porastu, naročito među mladima. U prilog tome govori činjenica da oko jedne trećine prikupljenih jedinica krvi doniraju dame, te da je od 1118 jedinica koje je Crveni krst prikupio u 2017. godini, 411 jedinica krvi donirale su žene, kažu iz Gradske organizacije.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu