Penzionerima stižu nova povećanja i pomoć početkom 2018. godine - iKragujevac


Vesti

Novu 2018. godinu penzioneri u Srbiji dočekaće uz povišicu od pet odsto, što znači da će onima koji su imali prosečan mesečni iznos od blizu 24.000 dinara čekovi biti uvećani za oko 1.200 dinara. Ovo je ujedno i najveće povećanje u poslednje tri godine, odnosno od 1. novembra 2014. godine, kada je donet Zakon o privremenom umanjenju penzija.

Kada se svede računica, godinu koja je za nama najstariji sugrađani će pamtiti po povišici od 1,5 procenata, koju su dobili na samom početku 2017, novembarskoj jednokratnoj pomoći od 5.000 dinara i najavljenom uvećanju od početka 2018. godine. Spekuliše se da bi i u narednoj na račune najstarijih mogla da legne bar još jedna, ako ne i dve jednokratne pomoći, ali i novo povećanje.

Penzioneri su, prema zaključku Vlade, dobili u novembru jednokratnu isplatu i to pravo ostvarili su svi sa spiska Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje bez obzira na prebivalište i visinu iznosa koji primaju. Oni koji su bili u proceduri, odnosno tek su podneli zahtev, mogu da se nadaju u sledećoj godini. Osim penzionera ovo pravo ostvarili su i korisnici privremene naknade - invalidi druge i treće kategorije, odnosno preostale radne sposobnosti, kao i invalidna deca koja koriste privremenu naknadu Fonda PIO.

I dok je pomoć penzionerima 2010, 2012. i 2013. godine bila limitirana do određenog iznosa i isplaćena isključivo korisnicima koji žive u Srbiji, poslednje dve, krajem 2016. i u novembru 2017. godine, nisu bile limitirane i bile su isplaćene svim penzionerima.

Za jednokratnu pomoć iz državne kase obezbeđeno je gotovo 8,8 milijardi dinara, dok je u 2016. godini za iste svrhe obezbeđeno 8,5 milijardi.

(Kutak Net) 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu