Igraj se bezbedno - petarde, rakete i vatromet nisu igračke - iKragujevac


Vesti

U organizaciji grada Kragujevca i Kancelarije za mlade, a u saradnji sa Policijskom upravom Kragujevac, Zavodom za hitnu medicinsku pomoć i Vatrogasno spasilačkom brigadom u OŠ “Radoje Domanović“ održana je prva edukativna tribina “Igraj se bezbedno – petarde, rakete i vatromet nisu igračke!“. Cilj tribine je da se učenicima osnovnih škola, na njima razumljiv način, predstave opasnosti i moguće posledice usled neispravnog rukovanja pirotehničkim sredstvima.

Uoči novogodišnjih i božićnih praznika tribine će biti održane u svim osnovnim školama na teritoriji grada a biće podeljen i promotivni materijal koji ukazuje na sve eventualne opasnosti. Ovim tribinama želimo da podignemo svest kod osnovaca o tome koliko je bitno kako upotrebljavaju pirotehnička sredstva i da neispravnim rukovanjem mogu da povrede sebe ali i svoje vršnjake, drugove i drugarice, da povrede životinje, ali i da zagade životnu sredinu, rekao je Stefan Nikezić pomoćnik gradonačelnika za unapeđenje položaja mladih u lokalnoj samoupravi.

Prema njegovim rečima, ispred nas je i novi Zakon o javnom redu i miru koji će biti usvojen u skorije vreme. Prošle godine kazne su bile od 10 000 do 50 000 dinara. Izmenama Zakona svako ko paljenjem pirotehničkih sredstava narušava javni red i mir ili ugrožava sigurnost građana kazniće se novčanom kaznom od 50 000 do 100 000 dinara, što naravno ide na teret roditelja dece koja bacaju petarde. Bez nadzora roditelja, dodao je Nikezić, deca ne bi trebalo da kupuju pirotehnička sredstva. To su ozbiljne eksplozivne naprave koje mogu da nanesu katastrofalne povrede deci.

Zavod za hitnu medicinsku pomoć učestvuje u ovom projektu čiji je cilj da naučimo decu da ne koriste pirotehnička sredstva bez nadzora roditelja. Naš zadatak je, istakla je Gordana Đokić, da deca ukoliko se nađu u društvu vršnjaka koji koriste petarde, budu upoznata kako da se zaštite a ukoliko dođe do povrede, kako da postupe, kako da zaustave krvarenje i zbrinu povredu dok ekipa Hitne pomoći ne stigne na teren.

Petarde su opasne zato što sadrže različite hemijske materije koje mogu da izazovu povrede kao što su opekotine, oštećenje sluha, vida, ruku čak i gubitak prstiju ili šake. Mogu da izazovu požar a štetno deluju i na životinje u okruženju. Povrede šake ili prstiju čine čak 36 posto povreda, a zatim sa po 19 procenata slede povrede očiju i glave odnosno lica.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu