DOBRA VEST: Zapošljavanje Roma - tema okruglog stola u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

U okviru projekta Lokalni modeli za zapošljavanje i socijalnu podršku u organizaciji Asocijacije koordinatora za romska pitanja uz podršku Fondacije za otvoreno društvo i grada Kragujevca, u zgradi Gradske uprave održan je okrugli sto. Učesnici okruglog stola bili su predstavnici Gradske uprave, relevantnih institucija koje se bave pitanjem položaja Roma kao i članovi Lokalnog mobilnog tima.

U ime grada učesnike je pozdravio član Gradskog veća za obrazovanje prof. dr Nedeljko Manojlović koji je istakao važnost ovakvih projekata i zainteresovanost lokalnih nadležnih službi u učešću i aktivnostima koji se organizuju u okviru projekta. U svom obraćanju prof. dr Manojlović je podsetio na potpisanu Deklaraciju o unapređenju položaja Roma prošle godine, na izrađen Lokalni akcioni plan za Rome u okviru kojeg je formiran Lokalni mobilni tim.

Rad Mobilnog tima u čijem sastavu su koordinator za romska pitanja, predstavnici Centra za socijalni rad, Nacionalne službe za zapošljavanje, pedagoški asistent i zdravstveni medijator ima veoma važnu ulogu u unapređenju položaja Roma na teritoriji grada Kragujevca. Članovi tima najmanje jednom mesečno obilaze romska naselja i informišu o dostupnosti usluga lokalnih institucija kako bi se pripadnici ove nacionalne manjine integrisali u sve vidove društvenih tokova i sve u cilju ostvarivanja ljudskih prava. Prilikom prošlonedeljne posete naselju Bresnica i OŠ “Đura Jakšić“ u kojoj više od 20 odsto učenika čine pripadnici romske nacionalnosti, lično sam se uverio u rad i važnost postojanja ovakvog tima na terenu, rekao je Nedeljko Manojlović, član Gradskog veća za obrazovanje.

Preko 95 odsto Roma radno je sposobno a nije u radnom odnosu dok je poražavajući podatak da je trećina te populacije u sivom sektoru. Nezaposlenost Roma jeste dikriminacija koja je uzrokovana određenim predrasudama i to su naša istraživanja pokazala. Cilj ovog projekta je da unapredi lokalne mehanizme za sprovođenje javnih politika inkluzije Romkinja i Roma na lokalnom nivou sa posebnim merama za zapošljavanje i socijalnu inkluziju kroz participaciju civilnog društva, biznis sektora, organa državne uprave i lokalne samouprave. Rešenja problema zapošljavanja Roma vidimo kroz samozapošljavanje i zadrugarstvo, rekao je Dragan Gračanin, predsednik Asocijacije koordinatora za romska pitanja.

Pitanje zapošljavanja mladih, obrazovanih Roma je jedno od prioretenih kojima se bavi Lokalni akcioni plan za Rome. Na teritoriji grada Kragujevca registrovano je deset mladih Roma koji imaju diplomu fakulteta. Do sada nismo imali većih rezultata u njihovom zaposlenju, ali kako se u poslednje vreme sve više govori o ovoj temi, nadam se da ćemo uz podršku relevantnih činilaca sa nacionalnog i lokalnog nivoa, moći nešto konkretno da uradimo. Ostvarivanjem mladog Roma i na tom polju, za romsku porodicu, koja je inače siromašna, pre svega, znači njeno osnaživanje, rekao je Zoran Pavlović, kordinator Kancelarije za romska pitanja.

Prema rečima Vesne Milovanović, načelnika Odeljenja za posredovanje u zapošljavanju Filijala Kragujevac na evidenciji služba za zapošljavanje u Kragujevcu evidentirano je 335 lica pripadnika romske nacionalnosti. Od tog broja najviše je onih sa prvim i drugim stepenom obrazovanja, pet ima visoku stručnu spremu, četiri lica je u šestom stepenu stručnosti, jedno u petom, dok preko četrdeset njih ima treći i četvrti stepen obrazovanja.

Saradnja Nacionalne službe za zapošljavanje filijale Kragujevac i lokalne samouprave, kada je reč o zapošljavanju Roma, dala je značajne rezultate. Kroz različite aktivne mere službe pet Roma je dobilo program samozapošljavanja, četiri lica je došlo do posla preko Programa finansiranje poslodavaca, dvanaestoro je uključeno kroz javne radove a sedam osoba sa invaliditetom pripadnika romske nacionalnosti angažovano jena isti način. Obuku za potrebe tržišta rada prošlo dva lica, kroz klub za traženje posla više od deset lica, a obuku za aktivno traženje posla dvadeset i pet lica. Iz godine u godinu otvaraju se novi programi i naša je namera da radimo sa što većim brojem lica romske nacionalnosti kako bismo ih uspešno uključili u aktivne mere.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu