Školski pribor i udžbenici za romsku decu - iKragujevac


Vesti

U organizaciji Obrazovno kulturne zajednice Roma Romanipen i podršku grada Kragujevca u okviru projekta Materijalna podrška za uključivanje i opstajanje romske dece na nivou obaveznog redovnog sistema obrazovanja, za mališane romske nacionalnosti koji polaze u pripremni predškolski program i u prvi razred osnovne škole obezbeđuje se školski pribor, rančevi i radni udžbenici. U prostorijama Crvenog krsta danas je uručeno više od osamdeset takvih pribora za romske mališane.

Desetu godinu zaredom u okviru programske podrške obrazovanja romske dece koja se uključuju u pripremni predškolski program i koja polaze u prvi razred osnovne škole, uz podršku grada Kragujevca i u saradnji sa donatorima obezbeđujemo potreban školski pribor kako bi neometano mogli da se uključe u predviđeni obrazovni program. Ove godine tridesetak mališana dobilo je radne listove za pohađanje predškolskog programa, a preko 50 prvaka je dobilo prve rančeve, pernice, sveske – rekao je Božidar Nikolić, izvršni direktor OKZ Romanipen.

Prema rečima predstavnika romske zajednice u Kragujevcu, poslednjih godina zapažen je značajan broj Roma koji su završili srednju školu i fakultet. U toku je druga dekada Roma u okviru koje se sprovodi nova strategija socijalnog uključivanja Roma na teritoriji Srbije a u skladu sa svim akcionim planovima na nacionalnom nivou realizuju se dređene aktivnosti.

Posredstvom Kancelarije za romska pitanja, grad Kragujevac je više od deceniju aktivno uključen u dešavanja u romskoj zajednici na teritoriji grada. Od samog početka rada kancelarije pružana je podrška u obrazovanju Roma i dostupnosti informacijama, kaže Zoran Pavlović, koordinator za romska pitanja i dodaje da, pored finansijske pomoći, grad je posredovao i u drugim partnerstvima i vidovima približavanja afirmativnih mera u obrazovanju i ostalim oblastima kako bi se ostvarila osnovna ljudska prava vezana za obrazovanje, pravo na zapošljavanje i ostalo, istakao je Pavlović.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu