Kažnjeni prvi roditelji u Kragujevcu koji su odbili da vakcinišu decu - iKragujevac


Vesti

U Beogradu su izrečene tri, a u Kragujevcu je izrečena jedna kazna roditeljima koji nisu vakcinisali decu. Obuhvat vakcinacijom posebno je opao za MMR vakcinu.

Vakcinacija je u Srbiji obavezna po zakonu o Zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji je usvojen marta prošle godine. Za roditelje ili staratelje koji ne vakcinišu svoju decu predviđene su kazne od 30.000 do 150.000 dinara.

Prekršajnom sudu u Kragujevcu, od stupanja na snagu Zakona, podneto je devet prekršajnih prijava, a donete su četiri presude – izrečene su dve opomene, doneta je jedna oslobađajuća presuda i jedna osuđujuća.

"Okrivljeni je osuđen na novčanu kaznu u iznosu od 8.000 dinara i obavezan je da plati troškove prekršajnog postupka u paušalnom iznosu od 1.500 dinara", navodi se u pisanom odgovoru Tanjugu koji je potpisala predsednik suda Suzana Rajović.

Izrečena je jedna novčana kazna koja spada u grupu onih do 10.000 dinara i dve novčane kazne koje su u kategoriji kazni između 10.000 do 50.000 dinara, navodi se u pisanom odgovoru Tanjugu.

Da bi se obezbedio kolektivni imunitet, i sprečilo svako širenje zaraze potrebno je da vakcinacijom bude obuhvaćeno više od 95 odsto mališana.

Inače, MMR vakcina daje se u drugoj i sedmoj godini života, a roditelji u poslednjih nekoliko godina izbegavaju da je daju svojoj deci zbog jakog antivakcinalnog lobija koji je ojačao u svetu, a koji dovodi u vezu tu vakcinu sa pojavom autizma.

Epidemiolozi kažu da ta veza nikada nije dokazana, a da zbog pada vakcinacije MMR vakcinom u mnogim evropskim zemljama vlada epidemija malih boginja.

(rts)

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu