NIŠTA OD POVEĆANJA? Plate i penzije čekaju novi budžet - iKragujevac


Vesti

Ministar finansija Dušan Vujović rekao je danas u Bečićima da će povećanje plata i penzija biti razmatrano kada se bude pripremao novi budžet za 2018. godinu, i kada se bude videlo koliko iznosi trajan deo budžetskog viška.

Vujović je, u odgovoru na novinarsko pitanje o tome da li će višak od 600 miliona evra biti iskorišćen za povećanje plata i penzija, objasnio da to nije gotov novac u rukama.

"Ostvarili smo 44 milijarde dinara veće prihode, a 27 milijardi su nam manji rashodi u prvih pet meseci. Na kraju maja nam je suficit iznosio 12 milijardi dinara, a sa današnjim danom, čini mi se 20 milijardi dinara... Nama će glavni efekat toga biti smanjena potreba zaduživanja”", rekao je Vujović.

Kako je objasnio, Ministarstvo je na početku godine planiralo takozvano bruto zaduživanje, koje je sada manje za 600 miliona evra.

Dakle u tom delu nećemo imati potrebe da se zadužujemo i plaćamo kamate”, rekao je Vujović, dodajući da tek kada se bude videlo koji deo tog viška je trajno povećanje, onda će moći da se razgovara o tome šta je održiv procenat povećanja plata i penzija kada bude razmatran i pripreman novi budžet.

To je moj način razmišljana. Razmišljam o budžetskim ciklusima. …Vanrerdne mere prepuštam ljudima koji će, uključujući možda i mene i ne znam koga sve ne, razmatrati to pitanje”, rekao je Vujović.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu