Vlada predložila kandidate za šefove 29 tužilaštava - iKragujevac


Vesti

Skupštini Srbije Vlada je uputila predlog kandidata za izbor tužilaca u 29 osnovnih i viših javnih tužilaštava u Srbiji koja od januara 2016. rade bez šefova, odnosno kojima rukovode vršioci dužnosti.

Bez vladinog predloga za tužioca ostalo je još pet javnih tužilaštava među kojima i Više javno tužilaštvo u Novom Sadu.

Za određena tužilaštva, vlada je Skupštini prosledila liste na kojima se nalaze predlozi po dva kandidata za tužioce, a za druga predloge odluka na kojima se nalazi po jedan kandidat.

Nedavno je skupštini upućen predlog za izbor kandidata za tužioca za ratne zločine na kome su dva kandidata Milan Petrović i Snežana Stanojković.

Skupština Srbije zakazala je za 11. maj početak sednice na čijem dnevnom redu će biti izbor tužioca za ratne zločine, kao i vladini predlozi listi kandidata za izbor tužilaca i predlozi odluka o izboru tužilaca.

Vlada je predložila liste kandidata za izbor javnog tužioca u višim javnim tužilaštvima u Pančevu i Požarevcu, kao i predloge odluka o izboru javnog tužioca u višim javnim tužilaštvima u Zaječaru, Pirotu, zatim listu kandidata za izbor javnog tužioca u osnovnim javnim tužilaštvima u Nišu, Mladenovcu i Vrbasu, Staroj Pazovi, Velikoj Plani, Prijepolju i Novom Pazaru.

Na dnevnom redu skupštine biće i predlozi odluka o izboru javnog tužioca u osnovnom javnim tužilaštvima u Zaječaru, Vranju, Aleksincu, Petrovcu na Mlavi, Despotovcu, Šapcu, Pirotu, Negotinu, Kuršumliji, Rumi, Somboru, Brusu, Boru, Prokuplju, Loznici, Pančevu, Valjevu i Mionici, koje je podnela vlada.

Skupština će takođe na sednici razmatrati predlog odluke o izboru zamenika javnog tužioca, koji je podnelo Državno veće tužilaca.

Državno veće tužilaca uputilo je vladi liste kandidata za tužioce u višim i osnovnim tužilaštvima još u septembru 2015, a o njima je tek juče odlučeno na sednici vlade.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu