PRILIKA ZA DOKTORE: Affidea investirala 4 mil EUR u prvu stranu bolnicu u Srbiji - Sledi otvaranje dijagnostičkih centara u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Banjaluci - iKragujevac


Vesti

U Beogradu je u četvrtak (23. februara 2017. godine) svečano obeleženo otvaranje bolnice za neurologiju Affidea, prve strane investicije u zdravstvo u Srbiji. Najveći pan-evropski operater radioloških usluga zvanično je otpočeo rad u decembru 2016. godine, pa su prvi pacijenti već usluženi. U dijagnostičkom centru na Slaviji (Knjeginje Zorke 25) instalirana je najsavremenija oprema kompanije General Electric, stalno je angažovano oko dvadesetak zdravstvenih radnika, a vrednost investicije dostigla je 4 mil EUR. Holanđani najavljuju i nova ulaganja, pa je nakon srpske prestonice u planu otvaranje dijagnostičkih centara u još tri grada u Srbiji.

- Affidea upravlja sa 220 zdravstvenih centara u 16 država Evrope, godišnje pruži više od pet miliona dijagnostičkih usluga, a ulaganje u dijagnostički centar u Beogradu pokazuje da je Srbija dobra zemlja za investicije i predstavlja početak razvoja Affidea sistema u ovoj zemlji - rekao je Richard Smith, predsednik UO Affidea.

Direktor bolnice u Srbiji, Marijan Bilić, kaže u razgovoru za naš portal da je u beogradskom dijagnostičkom centru instalirana najnovija medicinska tehnologija, kakva danas postoji u svetu.

- Reč je o potpuno novoj opremi kompanije General Electric, poslednje tehnološke generacije, što znači da će pacijenti moći da dobiju sve preglede magnetnom rezonancom, pa i one kakve do sada nisu mogli uraditi u Srbiji. Dalje, tu je 128-slajsni kompjuterski tomograf-skener, mamograf sa tomosintezom, najsavremeniji digitalni rendgen, kompletna ultrazvučna, kardiološka i neourološka dijagnostika.

Bilić napominje da je u beogradskom Affidea centru zaposlen domaći kadar, koji je prošao sve programe obuke i usavršavanja za rad na najnovijim medicinskim aparatima. Stalno je angažovano oko dvadeserak medicinskih radnika, a plan je da imaju 100 do 150 konsultanata.

- Integrisani informacioni sistem, koji smo uz opremu instaliral, pruža neograničene mogućnosti razmene znanja i iskustava, kao i mogućnost zdravstvenih konsultacija sa stručnjacima iz Affidea sistema u celoj Evropi i svetu. Cilj je da domaće stručnjake kontinuirano edukujemo i obučavamo, te povežamo sa kolegama u drugih 15 zemalja, kojih ima više od 4.000, a trudićemo se i da, ukoliko ovde nije moguće, uslugu našim pacijentima obezbedimo u nekom od centara u Evropi

U bolnicu u Beogradu dosad je uloženo oko 4 mil EUR, a u toku su pripreme i za otvaranje novih dijagnostičkih centara. Po ugledu na beogradsku, najpre će biti otvorena bolnica u Banjaluci, a zatim i dijagnostički centri u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

- Banjaluka se završava u oktobru ove godine. Dobili smo zeleno svetlo, lokacija je spremna, a ideja je da centar u ovom gradu povežemo sa beogradskim kroz telemedicinu, odnosno teleradiologiju. Dalje, nadam se da će dijagnostički centar u Novom Sadu biti otvoren do kraja ove kalendarske godine, pa onda Niš 2018. i Kragujevac 2019. godine.

U mnogobrojnim državama u kojima posluje, Affidea, inače, predstavlja glavnog operatera zdravstvenih usluga u oblasti radiološke dijagnostike i radioterapije o trošku fondova zdravstvenog osiguranja, a po modelu javno-privatnog partnerstva. U Srbiji to još nije slučaj, budući da ne postoji ugovor sa RFZO, pa pacijenti usluge plaćaju sami.

Bilić je, međutim, uveren da će ih država prepoznati kao partnera.

- To je samo pitanje vremena – ističe naš sagovornik.

- Pacijentu nije važno da li je magnetnu rezonancu kupila država ili privatna kompanija, već da dobije kvalitetnu uslugu. Mi smo tu da budemo na raspolaganju i javnom zdravstvu, jer ovakva tehnologija može da bude dobra rezerva - cene su prihvatljive upoređujući ih sa evropskim standardom, a ne razlikujemo se mnogo ni po pitanju troškova od onoga što RFZO već plaća za takve usluge.

Osim Srbije, Affidea posluje u Švajcarskoj, Italiji, Irskoj, Portugalu, Češkoj, Poljskoj, Litvaniji, Grčkoj, Turskoj, Hrvatskoj, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Bosni i Hercegovini i Španiji. Kako su istakli, raspolažu sa 150 najsavremenijih MRI aparata (magnetna rezonanca), više od 110 CT aparata (skenera), 22 najnovija aparata za zračnu terapiju, 3 gamma-knife aparata, 20 PET/CT aparata (skenera) i oko 1.000 drugih dijagnostičkih aparata (RTG, UZ, mamograf...).

Svečanom otvaranju Affidea centra u Srbiji prisustvovali su i državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Meho Mahmutović, pokrajinski sekretar za zdravstvo doc. dr Zoran Gojković, predstavnici Ambasada Holandije i SAD, lokalne samouprave, Ministar zdravlja u Vladi Republike Srpske dr Dragan Bogdanić sa saradnicima, mnogobrojni lekari, predstavnici udruženja pacijenata i medija, a ovom prilikom potpisan je i memorandum o saradnji sa Nacionalnom organizacijom za retke bolesti Srbije. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu