STIGLE VAKCINE PROTIV GRIPA: Od sledeće nedelje kreće vakcinacija - iKragujevac


Vesti

Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ upravo je započeo isporuku vakcine protiv gripa svim domovima zdravlja u Srbiji.
U taj Institut stigla je nešto ranije isporuka svih 248.256 doza naručenih cepiva za ovu sezonu gripa u Srbiji, koja se očekivala tek 15. oktobra.

Posle analize serije koja je stigla u Agenciji za lekove i medicinska sredstva i dobijanja sertifikata, „Torlak“ je započeo isporuku ustanovama koje obavljaju poslove javnog zdravlja na teritoriji Republike Srbije.

- „Torlak“ je nakon javne nabavke koju je sproveo RFZO potpisao ugovor o isporuci vakcine. Po potpisivanju tog ugovora, blagovremeno smo naručili od proizvođača količinu od 248.256 doza - naveli su u "Torlaku".

Već sutra i prekostra mogu da se vakcinišu protiv gripa svi koji to žele.

Lekari posebno upućuju na taj vid zaštite od gripa takozvane rizične grupe - trudnice, decu, osobe sa oslabljenim imunitetom, obolele od dijabetesa, kardiovaskularnih i onkoloških bolesti.

Gripa u Srbiji još nema, ali nije na odmet vakcinisati se sada, jer, kako kažu lekari, našem imunom sistemu potrebno je do tri nedelje da stvori antitela ili zaštitu od te respiratorne infekcije.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu