Selaković najavio gradnju novog zatvora u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Ministar pravde Nikola Selaković obšao je danas Okržni zatvor u Petrovcu kod Kragujevca, i najavio otvaranje novog centra za 400 osuđenih lica, gde će biti zapošljeno 200 lica u službi obezbeđenja, tretmana, edukacije.

 - To će biti kazneno popravni zavod koji će biti izgrađen po najsavremenijim svetskim standardima. Grad Kragujevac je dao novih 2,5 hektara zemlje, očekujemo da će u roku od godinu dana početi gradnja ustanovi koja će služiti ne samo Šumadijskom okrug. Investicija je vredna 22 miliona evra, od čega je 18 obezbeđeno preko povoljnih kredita od Saveta evrope,rekao je Nikola Selakovć i naglasio da „grad koji ima svoj Kazneno popravni zavot može da oseti benefite kroz razlčite vrste društveno korisnog rada, kao što su u vreme poplava osuđenici bili angažovani u odbrani od stihije“.
Ministar pravde je pomenuo i da „ostoji mogućnost da se od grada dobije lokacija, na kojoj će država napraviti savremenu zgradu u kojoj će birti svi pravosudni organi, a da se stara zgrada suda, nekadašnjeg načelstva, ustupi na korišćenju gradu“.

Na pitanje da prokomentariše nanovije poteze Hrvatske i moućnosti da da oni sporeput Srbije ka Evropskoj uniji, Selaković je rekao da je „Republika Srbija ponosna na na način kako njeni zakonski propisi i Ustavno pravni okvir tretira status nacionalnih manjina“.
- O tome govore i izveštaji međunarodnih organizacija, a činjenica je da koncept nacionalnih saveta manjina i ostavrivanje perosnalne autonomije prezimaju i druge džave. Voleo bih kada bi ista prav imala i srpska nacionalna manjina u mnogim zemljama u okruženju.Naša državna politika je na evropskom putu, i držimo put reformi ka evrointegracijama. To radimo zbog svojih građana, zbog njihove pravne sigurnosti, standarda života. Uveren sam da će EU imati sluha za takvu Srbiju. Komšijama želim da sva otvorena pitanja rešavamo međusobno. Politikom koja nikoga ne vređa, i ne stvara sukobe neo prijateljstva i partnerstva, nastaviće se inegracije ka Evropskoj uniji.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu