Obeležavanje Nedelje imunizacije u Srbiji - iKragujevac


Vesti

U Srbiji je počelo obeležavanje „Nedelje imunizacije u Evropskom regionu SZO“ sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na značaj imunizacije od najranijeg uzrasta, jer je efekat vakcine tada najjači.

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Verica Jovanović rekla je da je obuhvat ukupne vakcinacije u Srbiji u 2023. godini veći nego u 2022.

Imunizacija je jedna od najznačajnijih preventivnih strategija koja se smatra najuspešnijom za kontrolu širenja zaraznih bolesti.

Održavanje kontinuiteta uz sprovođenje nacionalnih programa imunizacije ima prioritet i ni na koji način ne sme biti ugrožen, rekla je Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Verica Jovanović povodom obeležavanja „Nedelje imunizacije u Evropskom regionu SZO“.

Prema najnovijim podacima u Srbiji je postignut obuhvat MMR vakcinom u drugoj godini života u 2023. godini bio 84,5 odsto, što je nešto više nego u 2022. godini, a pre upisa u prvi razred osnovne škole 91 odsto.

Direktorka Batuta je naglasila da je neophodno vakcinisati decu i da se ne radi o individualnim odlukama, jer je to postupak koji ugrožava zaštitu celokupnog stanovništva.

Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije vakcinacija godišnje spasi živote više od tri miliona ljudi širom sveta.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu