Naš Kragujevčanin na svetskom prvenstvu specijalnih jedinica [FOTO + VIDEO] - iKragujevac


Vesti
Peto po redu međunarodno takmičenje između pripadnika specijalnih jedinica — The UAE SWAT Challenge 2024 — ove godine se održalo u periodu od 03. do 07. februara u Dubaiju. Republiku Srbiju su ove godine predstavljale tri ekipe, ekipa SAJ, ekipa Žandarmerija i ekipa Kobri.


Prestižno takmičenje se organizuje jednom godišnje i postaje sve popularnije, a pored sportskog nadmetanja, odlična je prilika i za ostvarivanje saradnje između specijalnih jedinica iz sveta.



U okviru izuzetnog poligona za obuku u Dubaiju (eng. Dubai SWAT Training Facility) specijalci iz sveta se takmiče na poligonima, koji su osmišljeni tako da stavljaju na proveru kako nivo obučenosti svakog pojedinca, tako i timski rad i uigranost cele ekipe. Taktičke situacije koje se rešavaju tokom pet dana takmičenja zahtevaju od pripadnika primenu znanja i veština iz delokruga službenih poslova i zadataka, uz brzo i praktično taktičko razmišljanje, koje vrhunske ekipe usavršavaju do najsitnijih detalja (npr. tehnike brzog stavljanja gas-maske). Stoga, dobra ekipa mora da u svom sastavu ima vrhunske strelce, odlične u gađanju pištoljem, automatom, odnosno puškom za precizno gađanje, spretne, agilne momke izuzetne fizičke spreme. Svi oni takođe moraju biti efikasni u taktičkom razmišljanju, posebno pri brzom donošenju odluka i improvizaciji.



Ekipa Žandarmerije se na prvom danu takmičenja najbolje plasirala od naših ekipa i zauzela 9. mesto. Konkurencija je izuzetno jaka, ne samo zato što ekipe čine pripadnici najelitnijih, najuglednijih jedinica iz sveta, nego zato što se i pojedine ekipe pripremama za ovo takmičenje i samom takmičenju posvećuju tokom cele godine. Takav je slučaj sa ekipama iz Čečenije, odnosno ekipama organizatora takmičenja. Takođe, mnoge od ovih ekipa u Dubai stižu znatno ranije pre početka takmičenja, te imaju više vremena za odmor i aklimatizaciju (ove godine, na primer, temperatura u Srbiji je završnih dana priprema bila -5 °C, a u Dubaiju preko 35 stepeni). Za razliku od drugih ekipa, pripadnici SAJ nemaju privilegiju da se posvećuju isključivo pripremama za takmičenje, jer je svakodnevno izvršavanje službenih zadataka i poslova imperativ. Isto je i sa ekipom sastavljenom od pripadnika jedinica Žandarmerije, koji su jedan deo priprema ove godine realizovali zajedno sa kolegama iz Specijalne antiterorističke jedinice, pa i sa pripadnicima Kobri je ista priča.


Ove godine je prvog dana organizator priredio iznenađenje — na prvom stejdžu je dodata upotreba specijaliste snajperizma, što nije bio slučaj prethodnih godina. Žandarmi ističu da je bilo prostora za ostvarivanje boljeg rezultata, a u analizama će najviše pažnje posvetiti dodatnom prilagođavanju trenaža za naredna takmičenja, po uzoru na najbolje ekipe sa takmičenja.

Ekipu Žandarmerije je činio naš Kragujevčanin Miroslav M. iskusni pripadnik i vrhunski sportista.

Momcima želimo puno sreće i nadamo se pobedi jednoj od naših ekipa.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu