Obeležen Svetski dan osoba sa autizmom u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Povodom obeležavanja Svetskog dana osoba sa autizmom u Centru za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom Iskra u organizaciji Udruženja za pomoć osobama sa autizmom, uz podršku grada Kragujevca i Saveza udruženja Srbije premijerno je prikazan dokumentarni film Kamp životnih veština. Film je deo istoimenog projekta koji partnerski realizuju Udruženje za pomoć osobama sa autizmom i Udruženje za pomoć deci i mladima sa smetnjama u razvoju – Sveti Vasilije Veliki a koji se implementira u sklopu Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD) finansiran od strane Evropske unije a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Grad Kragujevac kao odgovorna lokalna samouprava pruža intenzivno podršku Udruženju koje okuplja mlade sa autizmom i njihove roditelje. Jedan od prvih projekata koji je zajednički realizovan je Asistent u porodici i on predstavlja suštinu problema u smislu rasterećenja i podrške porodicama osoba sa autizmom.

Pored projekta Medicinska soba koja priprema i olakšava prvi susret sa lekarom, veoma značajan je ReLOaD projekat Kamp životnih veština koji je pružio onaj najneophodniji segment života a to je osposobljavanje ovih osoba za stanovanje uz podršku. U planu je sledeći korak socijalno preduzetništvo i radno angažovanje ovih ljudi čime bi se rešilo pitanje roditelja šta sa mojim detetom kada mene ne bude, rekla je dr Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Svetski dan osoba sa autizmom obeležava se 2. aprila od 2007. godine. Ove godine kampanja je pod nazivom Srušimo barijere za autizam zajedno – Hajde da izgradimo pristupačno društvo i ima za cilj podizanje svesti o osobama iz autističnog spektra, unapređenje kvaliteta njihovog života ali i života njihovih porodica u svim segmentima društva razvijanjem što više kvalitetnih programa i aktivnosti.

Udruženje tokom čitave godine radi na podizanju svesti o osobama sa autizmom, a danas smo želeli da prigodnom manifestacijom obeležimo njihov dan. Pored kampanje Osvetlimo plavim kojom se potvrđuje podrška osobama sa autizmom i njihovim porodicama organizovaćemo još manifestacija ovim povodom. Između ostalih u četvrtak, 4. aprila u

Pešačkoj zoni tokom celog dana razgovaraćemo sa sugrađanima o autizmu i organizovati prodajnu izložbu kreativnih radova članova udruženja. Tokom aprila u Školi za osnovno i srednje obrazovanje Vukašin Marković održaće se niz tribina i ove godine više pažnje ćemo posvetiti odraslim osobama sa autizmom, rekla je Danijela Nešović, potpredsednica Udruženja za pomoć osobama sa autizmom.

Povodom Svetskog dana osoba sa autizmom prva dva dana aprila ustanove kulture u Kragujevcu osvetljene su plavom bojom u cilju skretanja pažnje javnosti i podrške osobama sa autizmom i njihovim porodicama4-1.jpg

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu