KOŠARKAŠKE LEGENDE U KRAGUJEVCU: 40. godina od otvaranja Sportske hale “Jezero“ (FOTO) - iKragujevac


Vesti

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić i Nikola Urošević pomoćnik gradonačelnika za unapređenje i razvoj sporta upriličili su prijem za učesnike proslave 40. godina od izgradnje i otvaranja Sportske hale “Jezero“ i prve košarkaške utakmice sa tadašnjom generacijom KK “Jugoplastika“ iz Splita.

Povodom obeležavanja ovog jubileja iz Splita su došli bivši košarkaši “Jugoplastike“, ali i proslavljeni reprezentativci nekadašnje Jugoslavije članovi ekipe koja je 1978. godine odigrala prijateljsku utakmicu sa “Radničkim“, Branko Macura, Rato Tvrdić i Ivo Bilanović. Pored rukovodstva SC Mladost i predstavnika sportskih organizacija prijemu je prisustvovala i selekcija mladih košarkaša iz Splita.

Zahvaljujući organizatorima i gostima što su se okupili da obeleže značajan jubilej ali i podsete na neko davno i lepo vreme, gradonačelnik Nikolić kaže da su sve naše reprezentacije osvajale i da danas osvajaju, i Srbija i Hrvatska. Mlade generacije košarkaša su uvek imale i danas imaju priliku na koga da se ugledaju. “Jugoplastika“ je imala igrače koji su vladali evropskom pa i svetskom košarkom. Kragujevac se trudio da prati glavne sportske centre ali tek izgradnjom Hale “Jezero“ stekli smo uslove da krenemo i da napredujemo, a vi ste u to vreme već bili veliki, rekao je gradonačelnik Nikolić.

Macura i Bilanović kažu da su prvi put u Kragujevcu nakon te utakmice koja se odigrala 27. oktobra 1978. godine i da se mnogo toga promenilo.

Mnogo toga se promenilo od onda, ali ipak, sreli smo svoje kolege sa kojima smo igrali utakmicu na otvaranju hale i imali smo vremena da evociramo uspomene o košarkaškim događajima u ono vreme, podsetili se utakmica i bivših igrača, kaže Branko Macura i dodaje da će biti još prilike da se ponovo sretnu. Sećajući se dolaska u Kragujevac te 1978. godine i dočeka u hali s ovacijama i glasnim i dugim aplauzom, Ivo Bilanović kaže da su i sada doživeli slično iskustvo srdačnog i veličanstvenog prijema.

U okviru programa obeležavanja jubileja u hali “Jezero“, juče i danas, 28. oktobra održava se Kadetski košarkaški turnir “Kragujevac75“ na kojem igraju ekipe iz Splita, Čačka, Beograda, Kragujevca.

Obeležavanje jubileja, 40. godina od otvaranja Sportske hale “Jezero“ pod pokroviteljstvom grada Kragujevca ima veliki sportski ali i društveni značaj. Hala je jedan od simbola grada i činimo sve što je u našoj moći da obezbedimo da ona ispunjava uslove za odigravanje bitnih utakmica i treninga. Na parketu te hale mnogo generacija je odigralo važne susrete i mnogo poznatih sportista je tu stasavalo, kazao je Nikola Urošević, pomoćnik gradonačelnika.

Prema rečima organizatora turnira, današnjim kadetima je ostavljen testament da za četrdeset godina ponovo spoje svoju i novu generaciju. Sport je najlepša stvar na svetu i svaki sportista će reći da je pravi recept za zdrav život i da srce ostane mlado. 

5555555555.JPG

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu