Delegacija centralne pekinške opštine Sičeng u poseti Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

U Kragujevcu danas boravi delegacija opštine Sičeng kineskog grada Pekinga, koju predvodi Lu Yingchuan, sekretar Komiteta Komunističke partije Kine ove pekinške opštine. Direktora Komisije za kulturu, Sun Jinsong, direktora Kancelarije za urbanističko planiranje, zemljište i resurse Ni Feng, direktorku Kancelarije za inostrane i prekomorske poslove narodne lokalne samouprave Du Hui i predstavnike ambasade NR Kine u Srbiji, u zgradi Gradske uprave primili su predstavnici grada Kragujevca i Šumadijskog okruga, Biljana Ilić Stošić, načelnica, Ivica Momčilović, zamenik gradonačelnika i Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu.

Sičeng je centralna opština u Pekingu u kojoj se nalaze sve značajne državne, finansijske i kulturno istrorijske znamenitosti i institucije grada Pekinga. Razvoj Sičenga poslednjih godina okrenut je razvojnim potrebama grada Pekinga, a održavanje ekonomske vitalnosti, zaštita i dalji razvoj kulturnih bogastava, osnovne su obaveze čelnika pekinške opštine, objasnio je Lu Yingchuan, sekretar Komiteta Komunističke partije Kine, uputivši predstavnicima grada Kragujevca zahvalnost na srdačnoj dobrodošlici iz koje se vidi da nema nerazumevanja i velike daljine dve zemlje i dve oblasti. Dugi niz godina odnosi Kine i Srbije odvijaju se na veoma visokom nivou koje povezuje i duboko tradicionalno prijateljstvo, a to nas podstiče da imamo što bolju saradnju i sa lokalnim nivoima vlasti u Srbiji, rekao je Yingchuan. Cilj današnje poseta Šumadiji i Kragujevcu je traženje konkretnih primera za praktičnu saradnju u oblastima kulture, obrazovanja, razmeni mladih, iskustava u upravljanju i drugim oblastima za koje su dve strane zainteresovane, istakao je visoki funkcioner kineske delegacije.

Ovo je još jedna poseta visokih kineskih predstavnika našem gradu, ovoga puta centralne pekinške opštine Sičeng koja bi trebalo da otvori vrata budućoj zajedničkoj saradnji grada Kragujevca, kineskih kompanija, gradova i opština, kazao je Ivica Momčilović, zamenik gradonačelnika grada Kragujevca. Oni su zainteresovani za ulaganja u grad Kragujevac i spremnosti naših industrijskih zona za takav vid saradnje. Veoma su zainteresovani za razmenu iskustava u delju upravljanja, a imaju i spremne projekte iz kulture o kojima žele da razgovaraju, naveo je Momčilović.

Zadovoljstvo nam je što nas je danas posetila visoka delegacija iz centralne pekinške opštine Sičeng, rekla je Biljana Ilić Stošić, načelnica Šumadijskog upravnog okruga, naglasivši da su to ljudi koji su lično učestvovali u kreiranju i uspostavljanju ekonomskih zona na kojima se zasniva kineska ekonomija danas. Njihovom posetom u prilici smo da pitamo za savet, da nam prenesu iskustva i zatražimo pomoć kako da nešto slično sprovedemo i kod nas. Još veće je zadovoljstvo što su trojica privrednika iz ove kineske oblasti već neko vreme u Kragujevcu, gde pokušavaju da naprave svoju biznis platformu odakle će dalje delovati, a današnjom posetom očekujem da će biti uspostavljena još jedna uspešna saradnja, kazala je Biljana Ilić Stošić.

Tokom boravka u Kragujevcu, delegacija iz Kine posetiće kulturno istrorijske znamenitosti grada Kragujevca i položiće venac kraj spomenika streljanim đacima i profesorima u Šumaricama.  

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu