BLAGODETI KOZJEG MLEKA: Smanjuje rizik od raka, pogodno za dijabetičare - iKragujevac


Vesti

Kozje mleko spada u najzdravije namirnice kada govorimo o mlečnim proizvodima. Njegova hemijska struktura je neverovatno slična majčinom mleku. 

Kada su u pitanju mlečni proizvodi, kozje mleko spada u najzdravije namirnice. Ono jača imunitet, štiti od raka, bogato je vitaminima i mineralima, a deluje i kao prirodni sedativ, Sadrži vitamine: B1, B2, B6, B12, važne za jačanje nervnog sistema, a ima i 47 odsto više vitamina u odnosu na kravlje mleko, dok kalijuma ima 134 odsto više. Obiluje i mineralima kalcijumom i fosforom, koji su važni za čvrstinu kostiju, kao i cinkom i selenom, snažnim antioksidansima bitnim za održavanje imuniteta. Na osnovu rezultata istraživanja do kojih su došli, španski naučnici ovo mleko preporučuju i osobama koje pate od anemije izazvane nedostatkom gvožđa u krvi.U njegovim mlečnim mastima nalazi se i specifična linolna kiselina, koje u kravljem mleku nema. Istraživanja potvrđuju da ta linolna kiselina poseduje antikancerogeno dejstvo, zbog čega bi kozje mleko trebalo preventivno da se konzumira u odbrani od kancerogenih oboljenja.

S obzirom na to da koze jedu koru biljaka, njihovo mleko je bogato i silicujumom, mineralom koji povoljno utiče na kvalitet kože, kose, noktiju i nervnog sistema. Kozje mleko treba piti i zbog obilja oligosaharida koji deluju protivupalno, a istovremeno regulišu poremećenu funkciju creva, takođe zbog manjka laktoze, odnosno mlečnog šećera, koje kravlje mleko sadrži u daleko većim količinama. Da bi se zadovoljile dnevne potrebe organizma dovoljno je popiti čašu kozjeg mleka od 200 mililitara. Ta jedna šolja obezbeđuje mališanima čak 18 odsto dnevnih potreba u proteinima koji su bogati esencijalnim aminokiselinama.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu