UPUĆUJU IH U BOLNICE U KRAGUJEVCU: U Čačku nema konzilijuma za obolele od karcinoma - iKragujevac


Vesti

Već drugi mesec u Opštoj bolnici u Čačku ukinuti su konzilijarni pregledi za pacijente obolele od malignih bolesti zbog čega se oni upućuju u bolnice u Kragujevcu, Beogradu ili Novom Sadu što ovim bolesnicima predstavlja dodatni problem.

Ovi teški bolesnici fizički nisu u stanju da dođu do klinika u Beogradu ili Kragujevcu.

- Ovi pacijenti moraju prvo da se obrate izabranom lekaru kako bi ih uputio onkologu u čačanskoj bolnici, koji zatim daje uput za konzilijarni pregled u Kragujevcu, Beogradu ili Novom Sadu. Potom oboleli odlazi u Republički fond radi overe uputa, ali je problem što komisije tamo rade samo ponedeljkom, sredom ili petkom, a u drugim gradovima jednom nedeljno. Tek onda oboleli može da otputuje u neki od gradova gde rade konzilijumi kako bi zakazao pregled. Zatim čeka poziv za pregled. Naporno je i slušati o ovoj proceduri, a zamislite tek obolelog koji sve ovo mora da uradi i usput trpi jake bolove ili ne može da diše - objasnio je dr Radojević suštinu problema.

Direktor Opšte bolnice u Čačku dr Radoslav Milošević kaže da je odluku o ukidanju konzilijuma za pacijente obolele od karcinoma donelo Ministarstvo zdravlja u čijoj je to nadležnosti.

Takođe, reagovao je gradonačelnik grada Čačka Milun Todorović tvrdnjom da neće dozvoliti da oboleli od karcinoma ostanu bez tako važne medicinske usluge i da će grad obezbediti sredstva za lekare iz drugih gradova koji rade u konzilijumu.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu