JEDNA STVAR IH POVEZUJE: Evo šta je zajedničko Kragujevcu i Ženevi? (FOTO) - iKragujevac


Vesti

Većina ljudi neće pronaći vezu između našeg i grada u Švajcarskoj. Međutim - Ženeva i Kragujevac su jedini gradovi koji imaju jezero u najužem centru grada.

To sigurno ne znaju stanovnici okolnih krošnji i livada koji se sigurno osećaju komotno u svom prirodnom staništu usred urbane sredine. Jezero je nastalo pre stotinak godina kada je česma nazvana Bubanj, po kome je kasnije deo grada dobio ime, probila rupu do bivše ciglane i napravila mesto za posebni gradski eko sistem. 

U početku ciglana, vlasništvo porodice Pavlović Bojadžić, je proizvodila ciglu i opeku za izgradnju tada najvažnijih srpskih industrijskih objekata kao što su bili mlin, današnji "Žitoprodukt" i "Vojno tehnički zavod". Godinama posle toga ribolovci, vraćajući se sa pecanja, donosili su i poribljavali jezero sa raznovrsnim vrstama riba. Danas se na teritoriji najužeg gradskog jezgra mogu upecati i štuke od po 12 kilograma.

Jezero Bubanj se nalazi u Kragujevcu, na udaljenosti od 1 km od centra grada, sa desne strane puta kojim se iz pravca Batočine ulazi u grad. Jezero je nastalo akumulacijom vode na lokaciji nekadašnje ciglane, a vodu dobija kako preko padavina tako i sa jakog izvora Bubanj. Prosečna dubina jezera je oko 1.2 m, a površina je oko 3 ha. Jezero Bubanj je uređeno tako da predstavlja popularno izletište Kragujevčana i mesto na kom se može naći mir, tišina i odmor od svakondevne gužve. Takođe, jezero Bubanj pruža mogućnosti za rekreaciju (šetanje, trčanje, vožnja biciklom) i zajedno sa sportskom halom u blizini čini sportsko rekreativni centar "Jezero". 

Ženevsko ili Lemansko jezero, je najveće jezero u Alpima. Ima oblik polumeseca. Njegova površina iznosi 581 km2, i predstavlja granično jezero između Švajcarske i Francuske. Jezero je smješteno u Alpima, na nadmorskoj visini od 372 m, a svega 70 km od ovog jezera nalazi se najveći vrh Alpa – Mon Blan. Dugačko je 72 km, i ima najveću širinu od 15 km. Voda u jezeru ima zelenkastoplavu boju i odlikuje se velikom čistoćom.


 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu