POJAVIO SE VIRUS KOJI KOSI PO SRBIJI: Ako primetite ove simptome, pravac kod lekara! - iKragujevac


Vesti

Broj građana sa simptomima akutnih respiratornih infekcija raste iz nedelje u nedelju, a skoro polovinu obolelih čine mladi od pet do 19 godina.


Ovo pokazuju podaci Gradskog zavoda za javno zdravlje (GZZJZ), prema kojima se u periodu od 2. do 8. oktobra lekaru javilo 17.635 pacijenata sa simptomima akutnih respiratornih infekcija.

Čak 43,76 odsto njih je uzrasta od pet do 19 godina, a slede mališani do četiri godine, koji čine 26,77 obolelih. Nešto manje, odnosno 23,83 odsto pripada grupi od 20 do 64 godine, dok su se stariji od 65 godina pokazali kao najotporniji - čine samo 5,64 odsto pacijenata.

Iako broj obolelih raste poslednjih nedelja i očekuje se da će se ovaj trend nastaviti, iz GZZJZ ističu da je situacija uobičajena za ovo doba godine.

Prehlada ili nazeb je akutna infektivna bolest virusnog porekla, koja se klinički manifestuje kijavicom, bez opštih simptoma infekcije. Ona je najčešća od svih virusnih infekcija i veoma se brzo širi među ljudima posebno decom.

Bolest se klinički manifestuje uglavnom lokalnim simtomima zapaljenja nazofaringealne sluznice – kijavicom, curenjem nosa, bez opštih simptoma infekcije. Sekret iz nosa je vodenast, a kasnije postaje sluzav. Ponekad se javljaju umor i slaba glavobolja praćena subfebrilnošću. Bolest obično traje oko nedelju dana, sa dobrom prognozom, ukoliko se ne komplikuje ozbiljnijim procesom i mogućom bakterijskom infekcijom. Simptomi se postupno smiruju. 

Epidemiološke karakteristike – Oboljenje je rasprostranjeno u celom svetu. Obično se javlja u vidu manjih epidemija ili endemično. Uglavnom je sezonskog karaktera. Zbog nedostatka imuniteta ista osoba može oboleti više puta godišnje.

Izvor infekcije su bolesnici u akutnoj fazi-u toku bolesti ili vironoše. Bolest prenose ljudi direktnim kontaktom (kašljanjem, kijanjem, rukovanjem, ljubljenjem...)

Inkubacija (period bez simptoma bolesti) je kratka, obično dva do tri dana.

Efikasan lek protiv prehlade i gripa ne postoji, pa je najbolje reagovati na vreme preventivno poboljšavanjem imuniteta. Lečenje je siptomatsko, ne deluje se na uzrok bolesti već na simptome kojima se ova bolest manifestuje, lekovi za smanjenje povišene temperatue, protiv glavobolje i sl. Daju se sredstva za dekongestiju sluzokože nosa u vidu kapi-kapi za nos kojima se smanjuje količina sekreta iz nosa i olakšava disanje, koje se primenjuju lokalno.

Zaštita od prehlade se praktično sastoji od odgovarajućeg načina ponašanja-dobre lične higijene, adekvatnog oblačenja u odnosu na spoljnju temperaturu, pravilne ishrane bogate vitaminima i mineralima, boravka na svežem vazduhu, redovnim provetravanjem prostorija, redovnim i dovoljnim odmorom i spavanjem. 

Kada se bolest javi potrebno je pridržavati sve svih saveta lekara, higijensko-dijeteskog režima i mirovanja. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu