Izložba grafika „Čitanje linije“ u Kragujevcu (FOTO) - iKragujevac


Vesti

Kragujevčani će moći da vide izložbu u Galeriji Narodnog muzeja, u četvrtak 5. oktobra 2017. godine u 13 sati.

Izložbom grafika „Čitanje linije“ je predstavljen reprezentativni izbor radova iz umetničke zbirke Doma Vojske Srbije. Kolekcija grafika iz zbirke obuhvata oko 200 radova i formirana je pretežno od otkupa sa samostalnih ili grupnih izložbi, kao i od poklona umetnika koji su svojevremeno izlagali u galeriji.

Izložbom “Čitanje linije” predstavljen je razvoj grafičke umetnosti pedesetih, šezdesetih i sedamdesetih godina 20. veka na tlu Jugoslavije, uz stavljanje akcenta na nekoliko autora koji se smatraju reprezentima grafičke umetnosti novijeg doba poput Branka Šotre, Đorđa Andrejevića Kuna, Mersada Berbera, Lazara Vujaklije, Emira Dragulja, Safeta Zeca, Aleksandra Lukovića, Branka Miljuša, Franca Miheliča i mnogih drugih. 

Bogatstvo fundusa naše zbirke u kome je više od 1500 predmeta likovne i primenjene umetnosti, stvorilo je mogućnost da se pored izložbe “Čitanje linije” formiraju i izložbe: Ogledalo vremena, Ispovesti jugoslovenske moderne i Izbor iz umetničke zbirke Doma Vojske Srbije. 

Nakon gostovanja izložbe u Narodnom muzeju u Smederevskoj Palanci Galeriji “Čedomir Krstić” u Pirotu i Narodnom muzeju Čačak, izložbu će premijerno od 05. do 24. oktobra publika moći da vidi i u Narodnom muzeju u Kragujevcu. 

Na otvaranju izložbe ispred Medija Centra “Odbrana” u ime direktora Medija Centra “Odbrana” prisutnima će se obratiti potpukovnik Biljana Pašić, načelnik Odeljenja za zajedničke poslove, dok će o samoj izložbi govoriti Jelena Knežević, viši kustos i načelnik Galerije Doma Vojske Srbije, koja će ujedno i otvoriti izložbu. 

Izložba će biti otvorena do 23. oktobra 2017. godine.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu