Kompanije iz Izraela zainteresovane za Kragujevac - iKragujevac


Vesti

Predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović i pomoćnik gradonačelnika za unutrašnju i međunarodnu saradnju Aleksandar Štajn priredili su prijem za ambasadorku Izraela u Srbiji Alonu Fišer Kam. Prijemu je prisustvovao i Nebojša Jakovljević, direktor Muzičkog centra.

Ambasadorka je juče posetila Kragujevac i bila gost XII Međunarodnog festivala kamernih horova i vokalnih ansambala u okviru kojeg je nastupio Hor Megido iz Izraela. Nakon prijema u zgradi Gradske uprave, ambasadorka Alona Fišer Kam prisustvovala je koncertu Duh Jerusalima koji je održan u sali Prve kragujevačke gimnazije.

Pored diplomatskih odnosa, namera moje zemlje i ambasade je razvijanje odnosa sa političarima, da aktivnostima koje sprovodimo u vašoj zemlji izađemo van granica glavnog grada i uspostavimo odnose sa drugim gradovima u Srbiji, rekla je ambasadorka Fišer Kam.

Ona je ocenila da naše dve zemlje imaju dugogodišnje prijateljske odnose, veoma sličan mentalitet i do sada ostvarenu saradnju u akademskom i obrazovnom sektoru. Ono što je bitno za uspostavljanje novih vidova saradnje Izraela i Srbije jesu naše kompanije koje su veoma zaiteresovane za mogućnost dolaska u Srbiju i Kragujevac. U tom pravcu kreću se naši aktuelni pregovori o potpisivanju sporazuma i ukidanju dvostrukog oporezivanja i smatram da će to veoma uticati na povećanje uvoza i izvoza robe što će biti odlučujući faktor za otvaranje novih saradnji, rekla je ambasadorka Alona Fišer Kam. Kragujevac i Srbiju vidimo kao veoma važnog potencijalnog partnera, a oblasti koje su nam bitne i gde vidimo mogućnosti za projekte i saradnju je agrotehnologija, visoka tehnologija, inženjerstvo, medicina i turizam, kao značajna oblast velikog potencijala koji bi trebalo iskoristiti.

Ova godina je naša jubilarna, dodala je ambasadorka Izraela, slavimo sedamdeset godina naše nezavisnosti i 25 godina diplomatske saradnje sa vašom zemljom. Budžet koji smo odvojili za godišnji prijem tim povodom, odlučeno je da damo u humanitarne svrhe i na taj način pomognemo ljudima kojima je to najpotrebnije, u našem dubokom uverenju da se najčvršće veze uspostavaljaju na takav način, među ljudima.

Dobrodošlicu ambasadorki Aloni Fišer Kam poželeo je predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović koji je podsetio od kada datira prijateljstvo srpskog i izraelskog naroda i istakao da je suživot naših naroda u mirnodopskim uslovima zbog zajedničke sudbine u svetskom užasu tokom rata, bio još povezaniji i čvršći. Govoreći o tome da je Kragujevac ponosan na svoju istoriju i ono što je do sada postigao, Petrašinović je istakao da je Kragujevac grad koji želi da se razvija, da ostvaruje nove saradnje i svakom potencijalnom partneru pruži najpovoljnije uslove za razvoj svog biznisa.

Smatram da taj prvi kontakt koji povezuje dva naroda dolazi najpre putevima kulture i obrazovanja jer na taj način upoznajemo tradiciju i vrednosti a zatim dolazi do zbližavanja i jačanja veza među narodima. Današnja manifestacija upriličena u Sali Prve kragujevačke gimnazije dokaz je toga. Investitori iz Izraela su dobrodiošli u Kragujevac a predstavnici grada kao i kragujevački privrednici raspoloženi su za razgovore sa izraelskim o privrednim oblastima koje bi bile u obostranom interesu.

O potencijalnoj saradnji u oblasti turizma na prijemu je govorio Aleksandar Štajn, pomoćnik gradonačelnika za unutrašnju i međunarodnu saradnju pri tom ističući da je u planu u narednom periodu obraćanje ambasadi sa izvesnim sugestijama i konkretnim turističkim programom u ponudi za izraelske turiste koji posećuju Srbiju. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu