Prva obuka za profesionalne upravnike zgrada u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Kragujevac je dobio prve profesionalne upravnike stambenih zgrada. Njih devetoro dobilo je licence, a obuku je završilo još 13 upravnika iz Šumadije i Pomoravlja. Sa licencom mogu da se zaposle kod nekoga ili da sami osnuju firmu.

Kragujevčanin Dragan Radović je pre dve godine napustio državnu službu i otvorio Agenciju za održavanje i čššćenje objekata, kroz ovaj posao stekao je dosta iskustva i poverenja kod svojih sugrađana pa se prijavio za obuku i jedan je od devetoro koji je položio ispit za profesionalnog upravnika.

"To podrazumeva rekao je Radović da kada živimo u nekoj zgradi, ili kupimo stan da nismo preuzeli samo prava nego da imamo i obaveze. Da zajednički održavamo kako zajedničke delove tako i zajedničke prostorije zgrade", kaže Radović.

Usluge profesionalnih upravnika će biti dostupne 24 sata, tako da će stanari uvek moći da prijave bilo koji problem ili kvar u zgradi kao i remećenja kućnog reda. Stanari mogu sami da izaberu upravnika ili da angažuju profesionalnog sa licencom. A i građani stambenih zgrada u
Kragujevcu rekli su svoja mišljenja.

"Oni imaju odgovornost da rade posao i da budu uključeni u sve probleme koje imaju zgrade."

"Dešavaće se da treba neka popravka na zgradi da se radi, ovo je do sada bilo neorganizovano".

"Kad nas udare po džepu mi kao nešto poštujemo, kada ne onda ništa."

Zakonom je predviđeno da se najmanje dva puta godišnje organizuju obuke i ispiti za sticanje licenci, a u toku je upis u registar profesionalnih upravnika koji su položili ispit. Procenjuje se da je u celoj Srbiji potrebno najmanje 15.000 profesionalnih upravnika.

"Zakonski propisani minimalni uslovi za obavljanje ove delatnosti su četvrti stepen stručne spreme, da je osoba položila ispit i dobije licencu, da bude upisana u register, i da nije osuđivana za neko delo koje ga čini nedostojno vršenja ove dužnosti", kaže Marija Stojanović, Projekt menadžer iz Privredne komore Kragujevca.

Cena za profesionalnog upravnika po stanu kretaće se između 200 i 350 dinara iz Privredne komore u Kragujevcu kažu da je veliko interesovanje građana za naredni krug obuke, a prema zakonu, registar profesionalnih upravnika i stambenih zajednica trebalo bi da budu urađen do 1. januara 2018. godine. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu