Ispitivanje vode za piće u opštini Batočina: Samo jedna česma ispravna, građani upozoreni da ne koriste neispravne izvore - iKragujevac


Vesti

Opštinska uprava opštine Batočina nedavno je sprovela periodično ispitivanje ispravnosti vode za piće s javnih česmi u okviru svoje nadležnosti. Ispitivanje je obuhvatilo četiri javne česme: Cigančicu, Kijev, Brzanu, Dobrovodicu - centar i Dobrovodicu - arteški bunar. Institut za javno zdravlje Kragujevac izvršio je mikrobiološka i hemijska ispitivanja uzoraka vode.

Prema dobijenim vrednostima, samo je voda sa javne česme u centru Dobrovodice ocenjena kao ispravna za piće. Međutim, voda s ostalih česmi - u Brzanu, Batočini, Kijevu i Dobrovodici - arteškom bunaru (česma kod škole) - proglašena je neispravnom za piće.

U skladu s tim, iz opštine Batočina su uputili preporuku građanima da izbegavaju korišćenje vode s navedenih česmi za piće i pripremu hrane. Posebno su istakli česmu u Dobrovodici s arteškim bunarom, s obzirom na njenu čestu upotrebu.

Opština Batočina planira sprovođenje vanrednog ispitivanja vode u narednom periodu i obaveštavanje građana o rezultatima u skladu s tim. Ovakve inicijative naglašavaju važnost bezbednosti vode za piće i brigu lokalnih vlasti o zdravlju svojih građana.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu