NEDALEKO OD KRAGUJEVCA: Ovo selo je celo od poludragog kamenja - iKragujevac


Vesti

U selu Ramaća, nedaleko od Kragujevca, od kamena su i kuće i ograde, i terase i saksije.

 Dobar deo toga je od poludragog kamena! Drum im je crven. Brdašca su kao na drugoj planeti, posuta zelenim kamenom. I putevi u ovom selu nasuti su poludragim kamenom. Ipak, selo je siromašno, a kamen iz majdana na brdu Glavica sada niko ne kopa.

Bilo je površinskih kopanja pre par decenija i tu se stalo. Nisu rađena detaljna istraživanja o blagu pod zemljom. Meštani Ramaće kažu da se po svoj prilici i ne zna kome sada pripada majdan, u čijem je vlasništvu.

A kamenja u najživopisnijim bojama u Ramaći svuda gde čovek pogleda i zakorači. Kada su davno teške mašine iz majdana prolazile seoskim zemljanim putem, izgrebaše tlo i ukaza se crveni kamen. Zove se karneol. Nijedan od ovih puteva nije nasut, ali deluje kao da jesu, jer su mašine odrale krte stene, izmrvile ih i načinile put kao posut kamenom. Poludragim.

– U prirodi postoje tri draga kamena- dijamant, smaragd, te safir i rubin, koji su isti mineral, a razlikuju se samo po boji. Sve ostalo je poludrago kamenje. Tu su i opali kojih ima u Ramaći. Na nekom kamenju taj opal je u vidu tanke žilice haelita, koja je suviše tanka da bi mogla da se obrađuje, ali ja sam nalazio i one širine i po nekoliko centimetara. Bilo je ovde skupljača poludragog kamenja, kompaktnih uzoraka od kojih pri obradi neće biti mnogo otpada. Oni u prodaji imaju cenu od oko pet evra po kilogramu, dok u inostranstvu koštaju i do 20. I ostali kamen koga ovde u izobilju ima može da nađe primenu, ali ne za nakit, već za industrijsku proizvodnju. Od njega može da se pravi dodatak za industrijski beton, uz pomoć kog se on stegne za minut, a ne propušta vodu. 

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu