SLATKA IZNENAĐENJA ZA SVE: Kragujevac čeka najslađi vikend u godini! - iKragujevac


Vesti

Na ovom Sajmu učestvovaće veliki broj organizacija, institucija i udruženja koja se bave ugostiteljstvom, obukom i konsalting uslugama u ovoj oblasti.

Među njima su proizvođači i distributeri konditorske industrije iz zemlje i inostranstva, proizvođači i distributeri kafe, opreme za poslastičarstvo, prateće opreme za kafiće, barove i HoReCa sektor, predstavnici poslastičarske industrije i pratećih proizvoda, kao što su čajna peciva i dodaci za kafu i čaj.

U Srbiji će po prvi put biti organizovano internacionalno takmičenje kulinarskih majstora poslastičara, za izbor „Najboljeg deserta Srbije 2017. godine“, takmičenje hotela i restorana Srbije za najbolji restoranski desert, kao i takmičenje u pravljenju poslastica od čokolade i festivalskih torti.

Na štandu centralne master kuhinje, sva tri dana tokom Sajma biće održavane edukativne radionice i profesionalni program za poslastičare i ostale zainteresovane, pod nazivom „Chocolate Professional“ i „Coffee Profesional“.

HoReCa asocijacija Kragujevac, Rumunska asocijacija ACCEA, Asocijacija master šefova Srbije, Asocijacija master šefova Hrvatske, Udruženje turističkih poslenika iz Niša, „AREGALA Slovakia”, Asocijacija Somelijea Šumadije i Udruženja ljubitelja kafe „Kafopije“, su profesionalne gastronomske asocijacije, koje daju organizacionu podršku takmičenju i edukativnom programu.

Članovi ovih udruženja održaće tokom Sajma razne profesionalne prezentacije i javne časove, tokom kojih će praviti i pokazivati način izrade skulptura od putera, šećera i čokolade, čokoladne koktele, čokoladne poslastice i druge zanimljivosti.

Asocijacija somelijea Šumadije, na jednoj od radionica govoriće o slaganju ukusa vina i čokolade. O kafi će predavanja održati specijalni gost Ivan Abramo iz Italije, i naši najveći stručnjaci Zdravko Gavrilović (“ Square Nine Hotel“) i Petar Žuljević (šef poslastičarstva Crown Plaza Hotela i autor emisije na Kitchen TV, „Sa slatkim na ti“).

Već prvog dana, u petak u 12 časova počinje pripremanje i prezentacija „Špageta sa ganaš mentom“, koje će pripremati profesorka Marijana Janjić.

Od 13 do 15 časova, Petar Žuljević, održaće Master klas, a od 15 časova i Master šef Maja Mačković iz Hrvatske držaće Master class: „Sa Hvara s ljubavlju“ o zdravim desertima bez glutena, laktoze i šećera.

Od 16.30 do 18 časova Danijela Pantić Vlahović (profesorka gastronomije i autorka emisije na Kitchen TV „Šefice“) pripremaće „Slatke tajne“, a od 18 do 20 časova, Ivana Grubenić master šef poslastičar iz Hrvatske imaće prezentaciju pod nazivom “Ukusi Zagreba – Jelačić šnite i Hrvatski čupavci“.

U subotu, drugog dana sajma, od 10 do 12 časova Master šef Dada Marčić iz Hrvatske predstaviće „Bračke slatke specijalitete“ a potom će do 13:30 prezentaciju “Michelin star dessert“ imati Nikola Miškovski, šef restorana vinarije „Chateau Kamnik“ iz Makedonije.

Od 13:30, Petar Žuljević i Danijela Pantić Vlahović, praviće Profiterole, a od 15 časova Master šef Raša Vlačić „Rašine majstorije“.

Od 16:30 Ivana Grudenić, master šef poslastičar iz Hrvatske predstaviće “Ukuse Zagreba“ i način izrade „Zagrebačkih kremšnita“. Na kraju drugog dana „Restoranske deserte i dekoracije“, prikazaće Uroš Ercegović, član HoReCa asocijacije iz Kragujevca.

Završni dan u nedelju počinje u 11 časova „Ukusima čokolade i kafe u testu“, koje priprema Šef Mladen Pršić iz restorana Pepe Nero iz Beograda, a od 12 časova Šef Dejan Stanković, predsednik UO Kulinarske asocijacije Srbije i šef restorana „Mozzarella Osteria“, priprema neobičnu kombinaciju mesa i čokolade, “Meat &Chilli Sweet“.

Kulinarski tim Rumunije ACEEA, od 14 do 15 časova, održaće prezentaciju „From Romania with chocolate“, a od 15 do 16 časova, Uroš Radoičić vlasnik restorana „Play Sushi“ i autor emisije „Ukusi Azije“na Kitchen TV, predstaviće specijalitet „Sweet sushi“. Od 16 do 17 časova Šef Stefan Ristović iz restorana „Klub Književnika“, član HoReCa asocijacije Kragujevac, održać Master class „Restoranski desert u 3 koraka“, a od 17 do 18 časova, Profesor Momčilo Conić sa VPŠSS Leskovac, prikazaće pripremu sladoleda od ajvara.

Na završetku sajma od 18 do 19 časova, Šef Bogdan Šundić iz Vinoteke „Skadarlija“, održaće prezentaciju „Raznobojne skadarlijske slatke čarolije“.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu