Ako ne zamenite gume do 1. novembra, čeka vas velika kazna! - iKragujevac


Vesti

Sva vozila u Srbiji, od utorka 1. novembra trebalo bi da imaju zimske gume, međutim, ukoliko vas policija uhvati bez njih, a na kolovozu nema snega ili leda, kazna vam neće biti napisana, kaže predsednik Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović.

Takođe, kazna vam neće biti napisana ni danas ukoliko padne sneg, a vi ih nemate. Ali, ukoliko dođe do stvaranja snežnog pokrivača, one se preporučuju svim vozačima, pre svega zbog sopstvene bezbednosti.

Sa druge strane, ukoliko je 1. novembar prošao, i ima snega, a vi nemate zimske gume, “ne gine” vam kazna do 20.000 dinara za fizička, odnosno do 200.000 pa i 800.000 za preduzetnike i pravna lica.

Okanović precizira da se nepostojanje zimskih guma, ukoliko na putu ima snega, leda ili poledice, smatra tehničkom neispravnošću.

– Kazna neće biti napisana vozaču ako nema zimske gume iako je, primera radi, 10. novembar i na putu nema snega. One se svima preporučuju zbog bezbednosti – kaže Okanović.

On navodi da su kazne za pravna lica od 100.000 do 800.000 dinara, za preduzetnike od 50.000 do 200.000 a za fizička lica od 6.000 do 20.000 dinara.

Zimske gume obavezne su od 1. novembra do 1. aprila a to propisuje Pravilnik o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima. Po njemu, sva četiri točka moraju imati zimske gume, a dubina šare ne sme biti manja od četiri milimetara.

Osim guma, u ovom periodu bi, svaki vozač izvan naseljenih mesta, u prtljažniku trebalo da ima i lance, inače preti kazna od 3.000 dinara. Takođe, nije na odmet i da se zameni antifriz, kako usled lošeg hlađenja ne bi došlo do kvarenja vozila.

Izvor: Telegraf

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu