STRES, UBISTVA, PLJAČKE..sve to vodi sve češćim samoubistvima policajaca! Tragedije brojne u Kragujevcu! - iKragujevac


Vesti

Pripadnici policije sve se češće odlučuju na samoubistvo. Više od sto radnika MUP Srbije u poslednjoj deceniji izvršilo samoubistvo.

Tragična smrt policajca koji je pre tri nedelje sebi oduzeo život, ispalivši smrtonosni hitac iz službenog pištolja, a posle proslave godišnjice braka, iznova je uzdrmala javnost.

Više od sto radnika MUP-a Srbije je u poslednjoj deceniji počinilo samoubistvo. Od tog broja, više od 70 bili su policajci. Istovremeno, bilo je još 16 pokušaja suicida i devet pretnji policajaca da će izvršiti samoubistvo.

Ovo su podaci sa kojima raspolažu svi policijski sindikati (njih ukupno pet), a koji nisu, kako vele, do kraja relevantni. Sindikati ulažu velike napore da spreče ovu pojavu.

Policajcima su potrebniji češći psihijatrijski pregledi, jer stres kao i specifičnost i težina posla, mobing, pritisci kako od delinkvenata, tako i od raznih lokalnih moćnika, neredovnost smena, teška ekonomska situacija, nerešeno stambeno pitanje, kao i loši porodični i bračni odnosi, uzimaju danak.
Jedan od najtežih trenutaka je kada policajac upotrebljava vatreno oružje, navode u sindikatu.
"Posle toga, razgovor sa psihologom je obavezan, ali i rizičan, jer za svaku F šifru policajcu se oduzima oružje i saobraćajna dozvola, a često izostaju podrška kolega ili porodice. I onda se dešavaju još veći lomovi u duši svakog policajca", poručuju iz sindikata.
Prema standardima Evropske unije, u svakoj policijskoj stanici trebalo bi da radi i po jedan psiholog. Toga, međutim, u srpskoj policiji još nema.  

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu