Kragujevac u fokusu kao prva prestonica kulture - iKragujevac


Vesti

Komisija Ministarstva kulture i informisanja, koju je predvodila Aleksandra Fulgosi pomoćnik ministra za zaštitu kulturnog nasleđa, posetila je danas Kragujevac, jedan od deset gradova koji su ušli u uži izbor za titulu “Grad u fokusu“. 

Reč je o programu Ministarstva kulture i informisanja, čiji je cilj decentralizacija kulturnog života i jačanje kapaciteta lokalnih samouprava u oblasti kulture. Od ukupno 27 pristiglih prijava, na užoj listi su se našli Kikinda, Novi Bečej, Pančevo, Zrenjanin, Šabac, Kučevo, Kragujevac, Užice, Kraljevo i Kruševac.

Radnom sastanku prisustvovao je i gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić koji je naglasio da u zadnje dve decenije nije bilo ozbiljnijih ulaganja u oblasti kulture. Pored toga, podsetio je Nikolić, Narodna biblioteka “Vuk Karadžić“ i Zavod za zaštitu spomenika kulture smešteni su u neadekvatnom prostoru. Imamo velike planove, a jedan od njih je i Muzej na otvorenom. Novac uložen u kulturu ne može brzo da se vrati, ali mi već vidimo prostor kako da zaintrigiramo javnost i gde možemo u toj oblasti da napredujemo.

Kako Kragujevac može da bude ključni nosilac revitalizacije kulturnog identiteta centralne Srbije, kako da bude nosilac modernih trendova razvoja u kulturi, kako da se uspostavi prepoznatljiv kulturni identitet koji objedinjuje bogato kulturno - istorijsko nasleđe i savremeno stvaralaštvo, ali i da podstiče razvoj kreativnih industrija kao važnog resursa održivog razvoja Kragujevca, samo su neka od pitanja na koja odgovore nudi projekat “Kragujevac u fokusu – prva prestonica kulture“.

Tročlana Komisija ministarstva kulture i informisanja posetiće danas Gradsku dvoranu “Šumadija“ i Zavičajno odeljenje biblioteke, zatim Narodni muzej, Knjaževsko - srpski teatar, Zavod za zaštitu spomenika kulture i Istorijski arhiv Šumadije.

Stručna komisija Ministarstva kulture i informisanja će u periodu do 27. jula posetiti sve gradove koji su prošli predselekciju, kako bi se upoznala sa svim segmentima projekata, kapacitetima lokalnih samouprava i resursima za realizaciju projekta. Nakon toga, stručna komisija će izabrati gradove koji su ušli u najuži izbor i pozvati predstavnike tih lokalnih samouprava da predstave svoje projekte u Beogradu, nakon čega će doneti konačnu odluku o tituli “Grad u fokusu“.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu