Sutra počinje prijavljivanje za upis na fakultete - iKragujevac


Vesti

Prijavljivanjem kandidata koje traje od sutra do 24. juna na fakultetima kragujevačkog Univerziteta počinje upis još jedne akademske godine.

 Polaganje prijemnih ispita biće organizovano od 29. juna do 5. jula. Prvi upisni rok završava se 20. jula. Drugi je predviđen za septembar, ukoliko bude preostalih mesta na fakultetima. Ukupan broj upisanih studenata na ovdašnjem Univerzitetu, tako se zaustavlja kod 3 303 visokoškolaca.

Odobrena kvota budžetskih studenata ove godine je 2268 studenata koji će visokoškolsko obrazovanje steći o trošku države, dok je 1349 mesta predviđeno za samofinansirajuće brucoše osnovnih strukovnih i integrisanih akademskih studija.

Srednjoškolci u naredna dva dana predaju prijave za polaganje prijemnih ispita, koji će biti obavljeni prema utvrđenom rasporedu visokoškolskih ustanova. Cene školarine za samofinansirajuće studente su na nivou prošlogodišnjih za upis u prvu godinu studija, dok su za starije studente koji ponovo upisuju godine povećane 10 odsto.

Sudeći prema interesovanju, najveća borba za indekse vodiće se na Medicinskom fakultetu, gde za jedno mesto konkuriše po četri kandidata, kaže prorektor za nastavu Univerziteta profesor Predrag Veselinović.

Iako su svi fakulteti omogućili studentima izmirivanje ove nadoknade u 4 rate, s obzirom na ekonomsku situaciju ne iznenađuje činjenica da je jedna od najvećih briga cele porodice ta da li će student biti na budžetu.

Preliminarne rang lista fakulteti će objaviti do 4. jula, a primedbe i žalbe kandidati mogu da predaju do 5. jula, dok su konačne konačne rang liste fakulteti u obavezi da objave do 10. jula. Upis budućih brucoša predviđen je od 10. do 14. jula.  

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu