BOŽIĆNI DUH: Kragujevčani preživeli trovanje, pa pojeli prase! (FOTO) - iKragujevac


Vesti

Božićni duh se oseća danas i u Kragujevcu, čak ni trovanje to ne može da spreči. Otac Siniša (64) i sin Nikola (32) Bogdanović iz Kragujevca, otrovali se ugljen-monoksidom dok su okretali ražanj. Nikola mobilnim pozvao majku, zahvaljujući kojoj su preživeli.

Na Badnji dan, dok su pekli prase u zatvorenoj garaži, ugljen-monoksidom su se otrovali otac Siniša (64) i sin Nikola Bogdanović (32) iz kragujevačkog naselja Stara zvezda, a u istom danu je zbog "čuvanja" praseta dok se peklo u Urgentnom centru zbrinuta i dvadesetogodišnja devojka koja je slično trovanje doživela na drugom kraju grada. Srećom, u oba slučaja rođaci i komšije su brzo intervenisali, pa ih je kiseonik iz Hitne pomoći povratio u život. Zbog hitre intervencije, pacijenti nisu bili u životnoj opasnosti, a u porodicama je juče bilo duplo slavlje.

Prema rečima dr Vladete Nedeljkovića, direktora Urgentnog centra, pacijenti su primljeni bez svesti, ali su se brzo oporavili i već u toku dana pušteni su kući. U domu Bogdanovića, juče se na trpezi, ipak našlo odlično praseće pečenje, koje ocu i sinu umalo nije došlo glave. Dopekle ga komšije.

- Ispekao sam veliki broj prasića i dobro su mi bile poznate mogućnosti trovanja ali, eto, desilo se - kaže Siniša, penzionisani radnik "Zastavine" Fabrike oružja. - Počeli smo da pečemo oko 11 sati. Već u pola jedan sam shvatio da sve ide dobrim tokom, pa sam sinu rekao da ode do kuće po pivo kako bi se okrepili. Vratio se posle nekoliko minuta. Bio sam polusvestan, ali nepokretan.

Dok je ocu pokušavao da povrati svest, pao je i Nikola. Kaže da je sreća bila to što mu je mobilni telefon bio u ruci. Imao je snage da pozove majku Mirjanu. Bespomoćno je, dodaje, posmatrao oca, a sam je potpuno klonuo.

Majka Mirjana kaže da je dotrčala iz kuće i zatekla ih u besvesnom stanju.

- Odmah sam pozvala Hitnu pomoć - kaže Mirjana. - Otvorila sam prozore i umila ih. Suprugu sam izvadila protezu i jezik, a sina okrenula na bok. Pomislila sam da je kraj. Srećom, nisam bila u pravu. Zbog toga vas molim da se počastite. Za nas je ovo duplo slavlje.

Svi prisutni su se složili da je pečenje izuzetno ukusno, a domaćin je za ovu priliku otvorio rakiju "žujku" staru 11 godina, koju je čuvao za drugu priliku. Kaže, u drugom slučaju će poslužiti rakiju "mlađu" tri godine. Živeli!

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu