Bobanova bara RAJ za dušu! (FOTO) - iKragujevac


Sreski špijun

Likovni umetnik Bernard Ljubas napravio kod Rekovca pravu malu oazu mira za sebe i svoje prijatelje.

Bernard Ljubas, prijateljima poznatiji kao Boban, od potpuno nepristupačnog predela na tromeđi sela Siljevice, Komarana i Kruševice napravio je kod Rekovca pravi raj na zemlji. Kada je pre desetak godina na poklon dobio 22 ara u predelu zvanom Crvena zemlja, najpre je posekao trsku iz jezera, koje se od nje nije videlo, potom je doneo staru kolibu i napravio letnjikovac.
Jezero je poribio babuškom i šaranom, a ceo predeo je ulepšao kamenjem iz okolnih reka i Morave i nazvao ga Bobanova bara.
– Kolibu, staru više od 130 godina, kupio sam u Dobroselici pre sedam godina – kaže Ljubas. – Kada sam je preterao sa prijateljima, Toplica Miletić, rodom iz Cikota, za nedelju dana besplatno je restaurirao kolibu čije su grede počele da se raspadaju.
Dok je on pravio letnjikovac, čistio jezerce i ulepšavao okolinu, život je počeo da buja. Nastanile su se životinje koje nikada nisu obitavale na tom prostoru. Jata lasta na jezeru piju vodu, čvorci noću spavaju na trsci, dolaze čaplje, pojavila se i barska koka, koja ima i mladunce, kornjače, vilini konjici, bliske…
– Ovo mesto sam zavoleo još kao dete. Dolazio sam ovde i rasterivao divlje patke, jer mi je bilo interesantno da vidim kako lete. Tek sada vidim koliko lepote ima na ovako malom prostoru – priča Ljubas.
Zbog toga nema dana da ne dođe u svoju oazu mira. Gotovo svakog dana svrati i poneki njegov prijatelj da uživa u prirodnim lepotama ovog ambijenta.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu

SRESKI ŠPIJUN / BEN AKIBA

Aleksa Žunić - Sreski špijun je lik iz drame "Sumnjivo lice" našeg poznatog komediografa koji je osim pod svojim imenom, pisao i pod pseudonimom „Ben Akiba“. Aleksa u pomenutoj komediji deli svoju vizit kartu na kojoj piše da je špijun i dok se Kapetan čudi tom činu objašnjava mu "Dok je krio, ništa nije mogao da dozna, a sad mu svi jedni protiv drugih kazuju".

Osnovna ideja ove rubrike na iKragujevac portalu je da to bude mesto gde će čitaoci dostavljati informacije Sreskom špijunu, odnosno nama a mi ćemo ih bez cenzure objavljivati. Imajući u vidu škakljivost teme i moć onih kojima te informacije neće biti po volji, Nušić će do daljnjeg biti “Ben Akiba”. Jedna fotografija, jedan video prilog, jedan komentar ne može promeniti svet ali može naš mali mikrokosmos koji nas okružuje. Šaljite nam priloge a mi ćemo ih sa zadovoljstvom objaviti.

Sloboda, Jednakost, Kragujevac