Gradonačelnik Nikolić: "Gospodo iz opozicije, ovo je vaš budžet!" - iKragujevac


Politika

Skupština grada Kragujevca usvojila je budžet za 2016., kojim su utvrđeni prihodi i rashodi u iznosu od 10,8 milijardi dinara.

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić je rekao odbornicima da je glavna karakteristika budžeta za 2016. godinu što pored realnih troškova predstavlja i sve nenamirene obaveze od 2006. godine i ocenio da „konačno znamo gde smo i šta smo“. “Ovaj budžet smo mi pravili samo u delu realnih troškova, ovo ostalo ste napravili vi gospodo iz opozicije, od 2006. do danas i ovo je vaš, a nije naš budžet i da nije prenetih obaveza, budžet ne bi bio ovakav", rekao je Nikolić.

Odbornici Skupštine grada Kragujevca, na 35.redovnoj sednici, usvojili su, sa 49 glasova ''za'', Odluku o budžetu grada Kragujevca za 2016. godinu u iznosu od 10 milijardi 836 miliona dinara.

U Odluci o budžetu grada Kragujevca u potpunosti je ispoštovan član 112 Zakona o budžetskom sistemu u vezi sa obaveznom primenom programskog budžeta. Obrazlažući predlog ove Odluke član Gradskog veća za finansije i imovinu Igor Mitrović je rekao da je ukupan budžetski deficit utvrđen u iznosu od 705 miliona dinara, a sredstva za njegovo finansiranje biće obezbeđena iz primanja od zaduživanja u iznosu od 932 miliona dinara, kojim se izmiruju izdaci za otplatu glavnice poslovnim bankama za uzete dugoročne kredite u iznosu od 228 miliona dinara. Preostali iznos iz kreditnog zaduženja od 705 miliona dinara koristiće se za pokriće budžetskog deficita. ''Iskazani deficit je posledica dospelih neizmirenih obaveza iz prethodnih godina koje se ne mnogu izmiriti iz tekućih primanja već zaduženjem kod poslovnih banaka'', rekao je Mitrović. 

Glavne karakteristike budžeta za 2016.godinu, prema rečima resornog člana veća Igora Mitrovića, odnose se na prenošenje neplaćenih obaveza iz ranijeg perioda u iznosu od preko tri milijade dinara, bez reprogramiranih obaveza sa Energetikom i EPS- om koje će dospeti na naplatu nakon 2016.godine u najvećem delu, obuhvatanje svih neizmirenih obaveza za zarade u svim javnim, javno komunalnim i drugim preduzećima čiji je osnivač Grad u iznosu od 550 miliona dinara, što će doprineti finansijskoj konsolidaciji ovih preduzeća. Treća karakteristika, dodao je Mitrović, jeste realizacija kredita kod EBRD-a tako što će za nabavku kamiona smećara i kontejnera biti uplaćeno 310 miliona dinara na račun Grada i to će se uvećanim subvencijama preneti JKP'' Čistoća''.

Kapitalne investicije u iznosu od 632 miliona dinara četvrta su karakteristika budžeta za narednu godinu. ''Od tog iznosa 143 miliona dinara odnosi se na kapitalno održavanje objekata osnovnog obrazovanja, 21 milion za kapitalno održavanje objekata srednjeg obrazovanja, 37 miliona za izgradnju servisne saobraćajnice, 84 miliona dinara za izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže, 23 miliona dinara za arteske bunare, 50 miliona dinara za rekonstrukciju bioskopa ''Šumadija'', rekao je Mitrović. Od ostalih projekata koji će biti realizovani u narednoj budžetskoj godini on je naveo investiciono održavanje u predškolskim ustanovama ''Nada Naumović'' i ''Đurđevdan'', Knjaževsko - srpskom teatru, pojedinim mesnim zajednicama, ulaganje u sportsku infrastrukturu.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu