OEBS : Spor trebalo rešiti kompromisom - iKragujevac


Politika

Vršilac dužnosti šefa Misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji Pola Tide izrazila je danas žaljenje što su pregovori na pronalasku kompromisnog rešenja za sporni spomenik u Preševu prekinuti odlukom Vlade Srbije da se spomenik jutros ukloni. 

Tide je u saopštenju pozvala na "mir i atmosferu u kojoj je moguće obnoviti dijalog".
"Po mojim saznanjima, uzajamno prihvatljiva odluka bila je na dohvat ruke. Trebalo je nastaviti sa pregovorima da se pronađe rešenje koje bi poštovalo želje obe zajednice", ocenila je Tide.

Spomenik bivšim pripadnicima tzv OVPBM uklonjen je jutros oko sedam časova sa trga ispred zgrade opštine Preševo, u akciji koju su izveli pripadnici Žandarmerije i u kojoj nije bilo incidenata.

Vlada Srbije ocenila je da je uklanjanje spomenika ekstremistima u Preševu doprinos zajedničkom životu i poručila da će država i ubuduće odlučno sprovoditi red i zakon i osigurati stabilnost na čitavoj svojoj teritoriji.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije su obezbedili sprovođenje rešenja Ministarstva pravde i državne uprave o uklanjanju nezakonito podignutog spomenika, navedeno je u saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Na trgu su, pored novinarskih ekipa i pripadnika Žandarmerije i njihovih blindiranih vozila, tokom akcije, bili komandant Žandarmerije Bratislav Dikić sa saradnicima, kao i Slađan Velinović, načelnik policijske uprave u Vranju i Avdi Bajrami, komandir policijske stanice u Preševu sa zamenicima.

Trg ispred opštine na kojem je do jutros stajao spomenik potpuno je očišćen i nema tragova da je sporno obeležje bilo na njemu postavljeno.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu