Vernici danas slave SVECE, muža i ženu koji su živeli kao BRAT I SESTRA! - iKragujevac


Kultura

Pravoslavni vernici danas proslavljaju svete mučenike Hrizanta i Dariju i druge koji su postradali sa njima. Ovaj Hrizant je bio sin nekog plemića Polemija, koji se preselio iz Aleksandrije u Rim. Njegova porodica je bila ugledna i bogata, pa je samim tim dosta ulagano u njegovo obrazovanje.

Pošto je izučio razne svetske nauke i išao u najbolje škole, shvatio je da to nije za njega. Svetska mudrost ga je zbunila i ostavila u neizvesnosti, što ga je veoma rastužilo. Ubrzo je do njega došla i nauka Hristova, i on je počeo proučavati hrišćansku religiju.

Želeo je da ima i svog učitelja, pa je tako pronašao sveštenika Kirpofora, koji ga je učio, krstio i uveo u pravoslavnu veru. Njegovom ocu se to nije svidelo, želeo je da ga odvrati od svega toga, pa ga je tako terao da bude sa raznim ženama.

Na kraju ga je primorao da se oženi sa neznabožačkom devojkom Darijom. Ovaj svetitelj je uspeo da nagovori devojku, da žive kao da su brat i sestra, i da je prevede u hrišćanstvo.

Zbog toga su oboje gonjeni i strašno mučeni za vreme cara Numerijana. Sam mučitelj Klavdije se divio njihovom strpljenju, i on poverova u Hrista, sa celom svojom porodicom. Zbog toga je bio utopljen u vodu, a njegova porodica posečena na gubilištu.

Sveti Hrizant i Darija su posle užasnih muka, živi zasuti kamenjem u dubokom rovu. Na tom mestu je podignuta crkva.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu