Dani češke kulture u Kragujevcu - iKragujevac


Kultura

Nizom izložbi, predavanja, koncerata i tribina, od 12. septembra do 20. oktobra u Kragujevcu će biti održani "Dani češke kulture".

Manifestacija se drugu godinu za redom realizuje pod pokroviteljstvom Nacionalnog saveta Češke manjine, Ministarstva kulture Republike Srbije i Ministarstva spoljnih poslova Republike Češke. Organizator je Udruženje "Česi Šumadije". Likovne, dvojezične dokumentacione izložbe, predavanja i koncerti čeških kompozitora velikana muzičke istorije samo su deo ovogodišnje smotre koja će biti održana tokom septembra i oktobra.

Pred Kragujevčanima tribine – zašto čitamo češke pisce, ko su najznamenitiji Česi Šumadije i kakvo je bilo Masarikovo shvatanje problema malih naroda? Raznovrstan program, unosi podsećanje na to koliko su i za razvoj naše države i lokalne sredine zaslužni pojedinci i čitave porodice ovog naroda. Prošlost je potvrdila veze Čeha i Srba, a kako će izgledati u 21. veku.

Manifestaciju "Dani češke kulture" otvara likovna izložba Tatjane Zahar, kragujevačke umetnice češkog porekla – Oslikani snovi, koja će biti priređena u galeriji Narodne biblioteke ”Vuk Karadžić”, 12. septembra sa početkom u 19 časova.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu