Grand pri za kragujevački Kvintet harmonika - iKragujevac


Kultura

Na 39. internacionalnom festivalu “Muzičke impresije“ održanom od 30. juna do 5. jula u prijateljskom poljskom gradu Bidgošć, kvintet harmonika “Kragujevac“ osvojio je Grand pri. 

Tim povodom za mlade umetnike i njihovog mentora Miljana Beloicu, članovi Gradskog veća, Miljan Bjeletić i Nedeljko Manojlović, u zgradi Gradske uprave organizovali su svečani prijem.

Najbolji ambasadori jednog grada i države na međunarodnoj sceni dolaze iz oblasti kulture i sporta. Kragujevački stvaraoci iz oblasti muzičkih umetnosti su uvek vesnici lepih i dobrih vesti za grad. Obično su to velika dostignuća kao što je danas slučaj sa kvintetom koji su zvanično predstavljali grad na prestižnom internacionalnom festivalu, rekao je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu i naglasio da je ovo prilika da se pokaže koliko su važni uspesi budućih umetnika i pružanje podrške a koji se vraćaju velikim uspesima.

Kvintet harmonika “Kragujevac“, inače članovi orkestra “Harmonika“, u sastavu Mladen Milošević, Stevan Krstić, Nikola Šarkočević, Marko Končarević i Đorđe Vasiljević, učenici su Muzičke škole “Dr Miloje Milojević“ i studenti FILUM-a a za ovaj festival posebno su osnovani. Na festivalu su se predstavili kompozicijama koje izvode u punom sastavu orkestra sa ostalim instrumentrima.

Ove godine Muzička škola “Dr Miloje Milojević“, na osnovu postignutih rezulata dobila je mogućnost da predstavlja grad i državu na 39. festivalu muzike u Bidgošću. Ovo je prva manifestacija na kojoj smo mogli da se takmičimo u otvorenoj kategoriji do 25 godina sa ostalim muzičkim ansamblima. Petočlani žiri, sačinjen od doktora muzike na univerzitetima, stručnjaka iz oblasti kulture, predstavnika resornog ministarstva Republike Poljske, ukazali su nam veliko priznanje dodelivši nam prvu nagradu. Priznanjem i peharom koji smo doneli iz Poljske, uzvratili smo gradu na podršci – istakao je Miljan Beloica mentor kvinteta.

“Muzičke impresije“ je prestižni internacionalni festival koji okuplja mlade muzičare iz celog sveta, na kom se takmiče orkestri različitih instrumenata, muzike, vokalnih sastava i folklornih ansambala. Ovogodišnje “Muzičke impresije“ okupile su preko 600 učesnika iz 22 države: SAD, Južnoafričke Republike, Belorusije, Belgije, Estonije, Poljske, Srbije. Pored diploma i pehara, mladi umetnici osvojili su i novčanu nagradu koju planiraju da ulože na sledeće takmičenje kada će u istom sastavu predstavljati grad i državu u Belorusiji. 

 

izvor/foto: kragujevac.rs

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu