Izložba "Život i smrt heroja" u SKC-u - iKragujevac


Kultura

U utorak, 17. marta, u 19 sati, u Kontakt galeriji SKC-a biće otvorena izložba istoričarki umetnosti, Jasmine Novaković, Mine Lukić i Marije Vasiljević, pod nazivom „Život i smrt heroja. Neutralnosti ne može biti.

“Izložba je podstaknuta zvaničnim pamćenjem Ive Lole Ribara u socijalizmu, uzrocima njegovog postupnog društvenog zaboravljanja, kao i pitanjem kako danas interpretirati njegov lik i u kom kontekstu. Taj „dug život” Ive Lole Ribara do danas, ima najmanje tri smrti. Prva je ona samog pojednica (interpretirana u socijalizmu kao „smrt neumrlog”), druga je „smrt“ Narodnog heroja, odnosno njegova društvena i politička nepotrebnost i zaborav (kontekst post-socijalizma) i treća predstavlja kraj heroja Velikih ideja (kontekst „kraja utopije“).

Autorke izložbe, Jasmina Novaković, Mina Lukić i Marija Vasiljević, osnovne studije završile su na Katedri za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu, gde su trenutno na doktorskim studijama. Saradnice su Centra za muzeologiju i heritologiju na istom fakultetu.

Ovu izložbu, u produkciji Doma kulture Studentski grad Beograd, podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.
Izložba će biti otvorena do 15. aprila 2015. godine. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu