Zapušten grob velikog zadužbinara Milovana Gušića - iKragujevac


Kultura

Malo je poznat lik i delo Milovana Gušića, a informacije koje možete naći o njegovoj biografiji jako su škrte. Da li je ovaj veliki zadužbinar zaslužio, pored svega što nam je ostavio, da se ovako odnosimo prema mestu gde je sahranjen? Kliknite na fotografiju kako biste videli u kakvom je stanju njegov grob: 

Trgovac i pešadijski kapetan prve klase Milovan Gušić (1822-1891), veliki dobrotvor i zadužbinar, ostavio je dubok trag u istoriji Kragujevca. Svome gradu podario je sav imetak - nekoliko objekata u kojima su danas smeštene obrazovne i institucije kulture. S početka, hotel “Zelengora” je po osnivaču nosio naziv “Grand hotel Gušić”.

Stara škola u Kragujevcu je takođe podignuta kao zadužbina Milovana Gušića, 1893. godine, u stilu građanske arhitekture. Zgrada je podignuta kao varoška škola, u kojoj funkciji je i danas. 

Međutim, istorija se, izgleda, brzo zaboravi, kao i sva Gušićeva dobra dela kojima je osavremenio naš grad. Mesto gde je sahranjen je zapušteno, obraslo travom, korovom, i deluje kao da je potpuno zaboravljeno.

Kažu, čovek je živ dok ga se sećamo. Najmanje što možemo da učinimo, jeste da se bar sa poštovanjem odnosimo prema onome što je ostalo iza njega. Neka ovo bude podsetnik za nadležne i sve one koji borave u tim istim institucijama da bar ponekad obiđu ovo mesto, i učine ga urednijim.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu