Galerija Rima: Izložba Dušana Otaševića - iKragujevac


Kultura

U petak, 18. oktobra, u 19 časova, u Galeriji „Rima“ svečano će biti otvorena izložba akademika Dušana Otaševića.

Na svojoj prvoj samostalnoj izložbi u Kragujevcu, Otašević će se predstaviti sa desetak objekata-slika, od kojih tri najnovija rada prvi put prikazuje javnosti („Kiša u Kragujevcu“, „Kišni leptir I“ i „Kišni letir II“), dok je rad inspirisan Nikolom Teslom pozajmljen iz Srpske akademije nauka i umetnosti.

Izložbu će posetioci moći da vide do 2. novembra.

Radovi koje Otašević zanatskom veštinom pravi od bojenih drvenih elemenata, koriste teme i ličnosti iz istorije (Vuk Karadžić, Nikola Tesla, Kazimir Maljevič), i prerađuje ih novim sadržajima i kontekstima, ostavljajući sopstveni, najčešće ironični i uvek duhoviti komentar na tradiciju i sadašnji trenutak.

Otašević je još šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka ucrtao svoje mesto u srpskoj istoriji umetnosti, najpre kao pionir domaćeg pop-arta, a potom i kao jedan od prvih predstavnika postmoderne. Tokom svoje, skoro pola veka duge umetničke karijere održao je više od 30 samostalnih izložbi i dobio najznačajnija priznanja iz oblasti likovnog stvaralaštva (Nagrada Politike, Nagrada Oktobarskog salona, Nagrada iz Fonda Ivan Tabaković, Nagrada grada Beograda itd). Za redovnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 2009. godine, a od 2011. je upravnik Galerije SANU.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu